Irán újraindította kereskedelmi repülőjáratait Afganisztánba

Az iráni kormány nem elégedett a tálib kormány összetételével.

2021. szeptember 15., 14:59

Szerző:

Egy hónappal a tálibok hatalomátvétele után Irán szerdán újraindította kereskedelmi repülőjáratait Afganisztánba – jelentette a Fars félhivatalos iráni hírügynökség. Először Teheránból, majd az északkelet-iráni Meshedből indult a Mahan Air légitársaság egy-egy gépe utasokkal a fedélzetén Kabulba. Irán, más országokhoz hasonlóan, augusztus közepén állította le afganisztáni járatait, írja az MTI.

Hétfőn a síita Irán kormánya bírálta az új kabuli kormány összetételét, és arra szólította fel az afganisztáni tálibokat, tegyék sokszínűbbé a kabinetet, amelyben a miniszteri tárcákat kivétel nélkül a tálibok – többnyire a pastu népcsoportból kikerülő – emberei kapták.

Az Iráni Iszlám Köztársaság, amelynek 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal, az utóbbi négy évtizedben mintegy 800 ezer regisztrált afgán menekültet, illetve több mint kétmillió, hivatalos irat nélküli afgánt fogadott be.

(Utasok szállnak le a Mahan Air iráni magántulajdonú légitársaság járatáról a kabuli repülőtéren 2021. szeptember 15-én. Fotó: Karim SAHIB / AFP)