Iráni jogvédő: az ország már sohasem lesz olyan mint azelőtt

Sirín Ebadi, Nobel-díjas iráni jogvédő arról beszélt, az Iszlám Köztársaság teljes ereje már sohasem tér vissza az országot megrázó tüntetéssorozat után, és nagy változások kezdődtek el, amelyek már visszafordíthatatlanok.

2023. február 3., 10:24

Szerző:

Visszafordíthatatlan, „forradalmi folyamatoknak” nevezte pénteken az Iránban hónapok óta zajló kormányellenes tüntetéseket Sirín Ebadi Nobel-békedíjas iráni jogvédő, hozzátéve, hogy az elégedetlenkedés előbb-utóbb az iszlám köztársaság bukásához vezet.

A Londonban élő, korábban bíróként dolgozó Ebadi, aki a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjút, leszögezte: a rezsim erőszakos, halálos áldozatokkal is járó fellépése csak fokozza az emberek haragját.

„A tüntetések más formát öltöttek ugyan, de korántsem értek véget” – hangsúlyozta.

„Ez a forradalmi folyamat olyan, mint egy vonat, amely nem áll meg a végállomásig” – fogalmazott Ebadi, aki sok társához hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a mostani tüntetéshullám a legnagyobb fenyegetést az 1979-es iszlám forradalom nyomán hatalomra került teokratikus rendszerre.

BRITAIN-IRAN-HEALTH-RIGHTS-PRISON

Sirín Ebadi Londonban, 2019 januárjában. Fotó: Daniel Leal / AFP

Ebadi: a nyugati államoknak el kell szigetelnie Iránt

Ebadi emellett úgy vélte, a nyugati államok azzal tudják a legtöbbet tenni a teheráni rezsim bukásáért, ha mérséklik politikai kapcsolataikat Teheránnal, egyebek között visszahívják nagyköveteiket. Nem tartja tanácsosnak továbbá az Iránnal kötendő megállapodásokat, beleértve a ország nukleáris fejlesztéseit ellenőrző atomalku felélesztését is.

Ebadi 2003-ban kapott Nobel-díjat, 2009 óta pedig Londonban él.

Iránban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Dzsína (Mahsza) Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek. A teheráni vezetés álláspontja szerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

A külföldi székhelyű HRANA iráni emberi jogi hírügynökség adatai alapján szerdáig 527 tüntető halt meg, köztük 71 gyerek, és 19 262 embert tartóztattak le. Beszámoltak a biztonsági szolgálatok 70 tagjának haláláról is.

Iránban már korábban is tömegek vonultak utcára egyebek között az emelkedő üzemanyagárak, a munkanélküliség és az egyre romló gazdasági helyzet miatt. Az országban az infláció meghaladta az 50 százalékot és a fiatalok közötti munkanélküliségnek is ilyen arányú.

A helyzetet tovább rontja, hogy Irán ellen számos nemzetközi szankció van érvényben, és több nyugati ország, köztük Kanada és az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket léptetett életbe Amini halálát követően.

(Kiemelt kép: a 2022 őszi iráni tüntetések egy jelenete. Fotó: AFP)

Tegnap 20:20

Vasárnaptól Horvátország kilenc nemzetközi repülőtere kezdi meg a schengeni vívmányok teljes körű alkalmazását, Zágrábban, Dubrovnikban, Splitben, Zárában (Zadar), Pulában, Fiumében (Rijeka), Eszéken (Osijek), Mali Losinjban és Bracon ezeken a repülőtereken a schengeni övezeten belüli járatok nem tartoznak többé határellenőrzés alá.

Tüdőgyulladást kapott Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki emiatt kénytelen volt lemondani kínai látogatását és találkozóját Hszi Csin-ping kínai elnökkel – jelentette be helyi idő szerint szombaton a brazil államfői hivatal.