Éhségsztrájkba kezdett az ellenzéki filmrendező

Éhségsztrájkba kezdett a tavaly júliusban bebörtönzött Dzsafar Panahi iráni filmrendező – jelentette be szerda este a művész családja.

2023. február 2., 09:24

Szerző:

Feleségéhez, Tahirához és fiához, Panahhoz intézett levelében Dzsafar Panahi az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők „törvénytelen és embertelen„ fellépésével indokolta döntését, hozzátéve: elengedéséig nem hajlandó ételt és italt magához venni, valamint gyógyszereket sem fogad el. 

Tahirah Panahi a Raheszabz című iráni ellenzéki hírportálnak azt mondta, férje az ügyvédjével sem találkozhat. 

A rendezőt tavaly júliusban szállították a Teherán melletti Evin börtönbe, hogy folytassa a 2010-ben kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését. 

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést. 

Az iszlám köztársaságban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Darren Aronofsky, a Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke nézi, ahogy Hana Szaeidi, Dzsafar Panahi iráni rendező unokahúga tartja a legjobb filmnek járó Arany Medvét, amelyet Panahi helyett vett át a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén Berlinben 2015. február 14-én. Fotó: AFP/TOBIAS SCHWARZ)