44 milliárdjába kerül Iránnak, hogy 13 éve elfogtak egy FBI-ügynököt

Robert Levinson az FBI mellett a CIA-nek is dolgozott, most a családja kártérítést kaphat.

2020. október 6., 08:47

Szerző:

Egy amerikai bíróság arra kötelezte hétfőn Iránt, hogy 1,45 milliárd dollár (44,5 milliárd forint) kártérítést fizessen Robert Levinson volt amerikai szövetségi ügynök családjának, akit fogságba ejtettek az iráni hatóságok, amikor 2007-ben egy iráni szigeten járt feltehetően az amerikai titkosszolgálat megbízásából.

    Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt az iráni Kis szigeten. Bár az amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízást teljesített az iszlám köztársaságban, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

    A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett ki Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

    Levinsont elfogták az iráni hatóságok, washingtoni vezetők pedig csak az idén márciusban erősítették meg, hogy a férfi meghalt iráni fogságban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter akkoriban felszólította Teheránt, hogy adjon kimerítő tájékoztatást Levinson sorsásról. Teheránban tagadták, hogy Levinson iráni fogságban halt meg, kormányilletékesek pedig ellentmondásos nyilatkozatokat adtak arról, hogy mi történt vele Kis szigetén.

    Egy washingtoni kerületi bíróság hétfői döntése értelmében Iránnak 1,45 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie Levinson családjának. Teheránban egyelőre nem reagáltak a bírósági döntésre, Levinson családja pedig az igazságszolgáltatás felé tett első lépésnek nevezte a döntést.

    Az Egyesült Államoknak az 1979-es teheráni nagykövetségi túszdráma óta nincs diplomáciai kapcsolata Iránnal, de a hatóságok szükség esetén a dollármilliárdokat érő befagyasztott iráni vagyonból kárpótolhatják Levinson családját, ha Teherán nem fizet.

 

 

Tegnap 19:42

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta meg az idei Év emberének az amerikai Time magazin szerdán, arra hivatkozva, hogy a „pusztító orosz invázióval szemben tanúsított bátor ellenállásával” lelkesítette az ukránokat és elnyerte a világ tiszteletet. A magazin egyben tisztelegett „Ukrajna szelleme” előtt is.