Nem csillapodott az irániak dühe Amerika iránt

Irán ENSZ-határozatot követel Szulejmáni tábornok megölésének elítélésére.

2022. január 2., 19:11

Szerző:

Irán ENSZ-határozatot követel Kászim Szulejmáni tábornok megölésének elítélésére – közölte vasárnap az iráni sajtó nyomán az MTI.

A tájékoztatás szerint a teheráni vezetés levélben fordult az ENSZ-Közgyűlés vezetőjéhez. Az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát, Irán-barát iraki milíciahálózat második számú vezetőjét egy amerikai dróntámadásban ölték meg 2020. január 3-án, amit Donald Trump akkori elnök rendelt el.

„A világszervezetnek ki kell merítenie minden lehetőséget, ideértve egy határozat meghozatalát is, hogy elítélje ezt a terrorcselekményt és elejét vegye ilyen bűncselekményeknek a jövőben”

– emelte ki Mohammed Degán iráni alelnök a levélben.

Mint ahogy azt már megírtuk, több száz tüntető Amerika-ellenes üzeneteket skandálva tiltakozott az iraki fővárosban szombaton az egyik legbefolyásosabb iráni tábornok és egy iraki katonai vezető halálának első évfordulóján. A tüntető tömeg az Irakban maradt amerikai csapatok azonnali kivonulását követelte.

Degán, aki az iráni elnök hivatala jogi osztályának vezetője is egyben, hangsúlyozta, hogy

a támadás sértette a nemzetközi jogot és aláásta a békét a térségben.

Hozzátette, hogy az ENSZ-nek mielőbb el kell ítélnie ezt „az embertelen incidenst a lehető leghatározottabb módon”.

Szulejmáni és al-Muhandisz halála után Irán és az Egyesült Államok veszélyesen közel került egy fegyveres konfliktus kirobbanásához és a merénylet általános felháborodást váltott ki Irakban.

(Kiemelt kép: Egy iráni nő tartja az iráni Kasem Szoleimani tábornok portréját Azadi komplexumban 2022. január 1-jén. Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto via AFP)