Irán állítólag kész tárgyalni Kijevvel a drónjai ügyében

Irán készen áll közvetlenül megvitatni Ukrajnával az Oroszország által használt iráni drónok kérdését – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter.

2022. október 29., 11:25

Szerző:

A külügyi tárca honlapján közzétettek szerint a miniszter telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, akinek elmondta, hogy Irán kész az ügyet megvitatni kétoldalú technikai találkozókon.

Amirabdollahián elismerte, hogy Irán jó kapcsolatokat ápol és régre visszanyúló katonai együttműködést tart fenn Oroszországgal, de azt is hangsúlyozta, hogy Teherán ellenzi az ukrajnai háborút, és nem akar közvetlenül részt venni a konfliktusban.

Az ukrán hadsereg pénteken azt közölte, hogy már több mint 300 iráni kamikaze drónt lőttek le országuk felett. Az ukrán légierő egy szóvivője azt mondta, értesüléseik szerint Oroszország 2400 Sahed-136 típusú drónt rendelhetett Irántól. Az iráni vezetés mindeddig tagadta, hogy ilyen eszközökkel látná el Oroszországot.

(Kiemelt kép: Tűzoltók végeznek munkát egy lerombolt épületben az orosz támadások után az ukrajnai Kijevben 2022. október 17-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency /AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.