Irán 60 százalékosra dúsított uránt állított elő

A Twitteren jelentette be a hírt Mohammed Kalibaf, az iráni parlament elnöke. Az atomfegyverekhez 90 százalékosnál magasabb tisztaságú uránra van szükség.

2021. április 16., 14:29

Szerző:

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes a héten jelentette be, hogy Irán 60 százalékos urándúsításba kezd, és további ezer, az eddigieknél korszerűbb centrifugát helyez üzembe. Az újabb bejelentést azután hangzott el, hogy nagy erejű robbanás rázta meg a natanzi nukleáris létesítményt. A robbantással Teherán Izraelt vádolja, amelynek miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu többször hangoztatta: országa mindenképpen megakadályozza, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Haszan Róháni iráni elnök a héten azt mondta, országa ettől függetlenül továbbra is részt vesz a 2015-ös iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalásokon, amelyeket a nagyhatalmakkal folytatnak Bécsben. Az egyeztetések célja hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen az atomalkuhoz. A korábbi megállapodás szerint Irán legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Az atomalkut Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta be a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Trump egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Irán ezt követően fokozatosan elkezdte felmondani a megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

A síita állam kitart amellett, hogy nukleáris programja békés célú, ám az atomalku több aláíró országa, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország súlyos aggodalmát fejezte ki szerdán az urándúsítás mértéke miatt. „A magas tisztaságú urán előállítása fontos lépést jelent az atomfegyver fejlesztésében. Iránnak nincs indokolható szüksége ilyen magas dúsítottsági szintre a polgári felhasználásban" – szögezték le szerdán kiadott közös közleményükben. Egy kedden közzétett amerikai hírszerzési jelentés azt írja: Irán jelenleg nem folytat nukleáris fegyverek előállítására irányuló kulcsfontosságú tevékenységet.

Az atomfegyverekhez 90 százalékosnál magasabb tisztaságú dúsított urán szükséges. Irán az atomalku értelmében csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathat legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást natanzi nukleáris létesítményében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Hasszan Rouhani (b) iráni elnök és Ali Akbar Salehi (j2) nukleáris technológia kiállítást tekintenek meg 2021. április 10-én. Fotó: Iráni Elnökség/Anadolu/AFP)