Inog a cseh kormány széke

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be kedden a cseh koalíciós kormány ellen az ellenzék.

2023. október 17., 14:17

Szerző:

Az Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt, mert Petr Fiala miniszterelnök nem hajlandó eltávolítani a kabinetből Vít Rakusan belügyminisztert, a Polgármesterek és Függetlenek nevű párt (STAN) elnökét, aki az ellenzék szerint részese pártja korrupciós botrányainak. Rakusan tagadja és alaptalannak nevezte a vádat. 

Andrej Babis arrogánsnak és tehetségtelennek minősítette a kormányt. Petr Fiala kormánya Babis szerint rendkívül gyenge, és eredményei katasztrofálisak. 

„A legfontosabb azonban az a tény, hogy Fiala kormányfő és az egész kormány nem csak saját választóit csapta be és árulta el, hanem az egész lakosságot. Tönkreteszi az országot, lakosaink életét, ezért mihamarabb távoznia kell a hatalomból”

– szögezte le a volt kormányfő. 

Szerinte a Fiala-kabinet nem teljesíti választási ígéreteit, miszerint nem fog adót emelni, és nem fogja csökkenteni a nyugdíjak értékét. Magas az infláció, a lakosság jövedelmének vásárlóereje csökken, s a kormány a migráció problémáját sem tudja kezelni – bírálta a koalíciós kabinetet Babis. 

A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormány elmozdításához legalább 101 szavazatra van szükség. Az ellenzéknek 92 képviselője van. A kormányoldal ezért az ANO kezdeményezését legitimnek, de lényegében „olcsó színjátéknak” minősítette. A vitába többtucatnyi képviselő jelentkezett be, ezért nem tudni, hogy a bizalmi szavazást mikor tartják.

(Kiemelt képünk: Vít Rrakusan a bel- és igazságügyi tanácskozáson az Európai Tanács épületében 2022. december 8-án. Fotó: Diego Ravier / Hans Lucas / AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.