Rejtélyes fertőzés gyilkolja a gyermekeket Indiában

Legalább 50-en haltak meg, és egyre nő a számuk.

2021. szeptember 2., 09:34

Szerző:

Több, mint 50 ember, köztük rengeteg gyerek, meghalt és több százan kórházba kerültek egy eddig ismeretlen indiai fertőzés miatt térség északi felén. Uttar Prades állam egyes részein jelent meg a rengeteg áldozatot követelő vírus, aminek a tünetei: láz, kiütés, fejfájás, hányinger és izületi fájdalom. Az indai szakemberek egy szúnyogok által terjesztett vírusra gyanakodnak, de ezt egyelőre még nem sikerült bizonyítani – írta a BBC.

A betegségben eddig legalább 50 ember halt bele, az elmúlt héten 40 halottból a nagy többség gyermek volt: 32 életet követelt a fertőzés. A lap szerint  fertőzések hátterében a szúnyogok által terjesztett dengue-láz állhat, de erre egyelőre nem találtak egyértelmű bizonyítékot. Kiemelték: az orvosok szerint a betegeket a vérlemezkék számának csökkenése miatt kellett kórházba szállítani, ami a dengue-láz súlyos formájára enged következtetni.

A dengue-láz elsősorban az ázsiai országokra jellemző, de világszerte évente összesen csaknem 100 millió súlyos megbetegedést jelentenek a szakemberek. A BBC beszámolója kitér arra is: az államban meglehetősen gyakoriak a különböző fertőzések, főként a monszun időszaka után. Az elmúlt évtizedekben többel is meg kellett már küzdeni. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az esős időszak ideális környezetet termet a szúnyogok szaporodásának.

(Kiemelt kép: Egy beteg dengue-láz kezelést kap egy kótházban, az indiai Allahabadban, 2021. augusztus 30-án. Fotó: Sanjay Kanojia / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.