Íme a brit kémek szerda reggeli jelentése az orosz-ukrán háborúról

Továbbra is folynak a harcok a Kígyó-szigeten. Oroszország cirkálórakétákkal erősíti a lég-és partvédelmét, miközben az ukrán katonák az orosz utánpótló hajókat veszi célba. 

2022. május 11., 10:36

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, mindezt hírszerzési forrásaira hivatkozva.

Íme a friss jelentés: 

  • Folytatódnak a harcok a Zmiinyi-szigetnél, más néven a Kígyó-szigetnél, ahol Oroszország többször is megpróbálja megerősíteni az ott lévő, védtelen helyőrségét. 
  • Ukrajna sikeresen csapást mért orosz légvédelemre és utánpótló hajókra Bayraktar drónokkal, ezzel a oroszok védelmi kapacitása minimálisra csökkent a Fekete-tenger nyugati részén. 
  • Oroszország jelenlegi erőfeszítéseivel az erőit szeretné megerősíteni a Zmiinyi-szigeten, hogy az ukrán haderőnek ne legyen lehetősége orosz csapatokat támadni, és katonai felszereléséket megsemmisíteni. Oroszország a pozíciója megszilárdításához a légvédelemhez és a partvédelemhez cirkálórakétákat vetnek be. 

(Kiemelt képünk: Kígyó-sziget, 2022. május 8. A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételeztt ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. Fotó: MTI/AP/Planet Labs PBC)