Íme a brit kémek hétfői jelentése az orosz-ukrán háborúról

A brit hírszerzés szerint a Szeverodonyecknél zajló ütközet meghatározóvá vált a háború kimenetelét illetően. 

2022. június 13., 10:28

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közétette szokásos hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. A brit kémek információi szerint döntő ütközet zajlik Szeverodonyecknél.

A brit hírszerzés jelentése szerint:

  • A hétvégén folytatódott a Szeverodonyeck körüli ütközet. Az elkövetkezendő hónap meghatározó momentuma lesz, hogy az orosz erők képesek lesznek-e áttörést elérni, át tudnak-e kelni  Sziverszkij Donyec folyón.

  •  A donbászi frontvonal kulcsfontosságú, 90 km hosszú központi része ugyanis, a Sziverszkij Donyec folyótól nyugatra fekszik

  • Ahhoz, hogy az orosz erők donbászi offenzívája sikeres lehessen, mindenképp sikeres hadműveleteteket, támadásokat kell végrehajtaniuk a folyónál. 

  •  Az ukrán erőknek sikerült a folyó hidjait lerombolniuk, visszavonulásuk idején, miközben Oroszország nehezen tudta megvalósítani azt az összetett hadműveletet, amely ahhoz lett volna szükséges, hogy sikeres, nagyszabású folyami átkelést hajtson végre össztűz alatt. 

(Kiemelt képünk: Füst száll fel Szeverodonyeck városában az ukrán és orosz csapatok közötti heves harcok során a kelet-ukrajnai Donbász régióban 2022. május 30-án, az ukrajnai orosz invázió 96. napján. Az EU vezetői megpróbálják majd túllépni Magyarország elutasító álláspontját az orosz olajembargóról 2022. május 30-án, a Moszkva elleni szankciók további szigorításának részeként, amelynek erői Kelet-Ukrajnában nyomulnak előre, a kulcsfontosságú Szeverodonyeck város szívében folynak a harcok. Fotó: ARIS MESSINIS / AFP)