Illegális bevándorlók fulladtak a La Manche-csatornába

Öt illegális bevándorló életét vesztette vasárnapra virradóra a La Manche-csatornán, amikor megpróbáltak a hideg vízben eljutni egy gumicsónakhoz, hogy azzal a francia oldalról átkeljenek Nagy-Britanniába.

2024. január 14., 20:46

Szerző:

Ez volt a 2024-es év első halálos balesete - közölték az illetékes francia hatóságok. A tengerészeti prefektúra reggel még négy áldozattól tudott, de később egy ötödik holttestet is találtak a parton. Egy hatodik embert életveszélyes állapotban szállítottak kórházba – olvasható a hatóság közleményében, amely szerint egy ember könnyebben megsérült, és harmincketten túlélték a hajtótörést. 

A tragédia éjjel 1 óra 45 perckor történt. „Az embereknek nehézséget okozott a tengeren elérni a csónakot, amely már a vízben volt” – jelezte a prefektúra. A szárazföldi rendfenntartók jelentették a hajó elindulását és azt, hogy a vízben bajba jutottak az emberek. Ekkor egy a térségben járőröző vontatóhajó vízre bocsátotta a csónakját, hogy kimentse a bajbajutottakat. A legénység ezt követően azonosította az eszméletlen embereket a 9 fokos vízben – közölték. 

A bajbajutottak többségét a rendőrség a helyszínen összegyűjtötte, és egy hangárba vitte Calais város közelében, amelyet a hideg időjárás miatt a környéken táborozó migránsok rendelkezésére bocsátottak a hatóságok – értesült az AFP francia hírügynökség. A hírügynökségnek a menhely egyik felelőse elmondta: a teljes, gyakran kisgyermekes családok 3 órakor érkeztek meg a hangárba. 

Az észak-franciaországi Boulogne-sur-Mer ügyészsége nem szándékosan elkövetett súlyos emberölés, illegális bevándorlók bűnszövetkezetben történő segítése, valamint bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával indított eljárást. A túlélőket tanúként hallgatják meg. 

A prefektúra adatai szerint tavaly 12 illegális bevándorló vesztette életét a La Manche-csatornán, amikor megpróbáltak átjutni a brit partokra. Legutóbb december 15-én ketten, azt megelőzően november 23-án is ketten haltak meg, míg augusztus 12-én hat afgán fulladt a vízbe, mert felborult a hajójuk. Ez volt a legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 ember vesztette életét ugyanitt. 

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók kiindulópontja. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit határon. 

A brit hatóságok adatai szerint 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a 2022-es 45 ezres rekordot követően. Az átkelők 20 százaléka afgán állampolgár, őket követik a legnagyobb számban az irániak és a törökök, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Port Goury világítótoronya Cap de la Hague félszigeten a La Manche-csatorna partján. Fotó: Alexis G. / Photo12 / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.