Így áll az orosz-ukrán háború a brit kémek jelentése szerint

A brit hírszerzés jelentése szerint az ukránok sikerei átírják az orosz haderő stratégiáját. 

2022. szeptember 12., 10:22

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közétette legfrissebb, hírszerzési információkra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. A jelentés szerint a sikeres ukrán ellentámadás átírhatja Oroszország általános hadműveleti tervét. 

A brit hírszerzés információi szerint az orosz haderő arra kényszerül, hogy veszélyhelyzeti védekező akciókat helyezzen előtérbe. A jelentés szerint Oroszország elrendelte csapatai kivonását a harkivi régió teljes területéről és az Oszkil folyótól nyugatra eső részekről. A brit hírszerzési jelentés arról is ír, hogy az Oszkil folyótól nyugatra eső területeken elszigetelt ellenállási zónák maradtak. Arról is beszámolnak, hogy Ukrajna múlt szerda óta több mint kétezer négyzetkilométernyi területet vett vissza az orosz erőktől.  

Herszon közelében is problémája akadt az orosz haderőnek, mert azzal küzdenek, hogy a Dnyeper folyón át elegendő utánpótlást juttassanak el a frontvonalhoz. A  folyón épülő pontonhíd ugyanis még mindig nem készült el. A brit hírszerzés szerint az ukrán tüzérség valószínűleg olyan gyakran találja el a Dnyeper átkelőhelyeit, hogy Oroszország nem tudja azonos ütemben megjavítani a sérült közúti hidakat.

(Kiemelt kép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Mszta-B 152,4 milliméters ágyúval tüzelnek egy ukrajnai fronton. Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.