Brutális kutyatámadás: széttépték az idős nőt

Nagy-Britanniában betiltott XL bully fajtájú ebek rohanták le a 68 éves asszonyt, aki a kutyatámadás helyszínén meghalt. 

2024. február 5., 13:46

Szerző:

Különlegesen kiképzett rendőrök vonultak ki szombat délután az angliai Jaywick település egyik házához, szavatolva a közbiztonságot. A BBC információi szerint egy idős nő éppen az unokájához ment látogatóba, amikor a kutyatámadás történt. Az áldozat a kutya tulajdonosának anyósa volt, aki már korábban figyelmeztette a 39 éves férfit arra, hogy az állatok veszélyesek. 

Az idős nő a kutyatámadás helyszínén meghalt 

Glen Pavelin főfelügyelő azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy „február 3-án, egy házba hívtak minket a jaywicki Hillman Avenue-n, miután bejelentést kaptunk egy nő megsérüléséről. A rendőrök perceken belül megérkeztek, de sajnos egy 68 éves nő a helyszínen meghalt”– írja az essexi rendőrség.  

A rendőrségi tájékoztatás szerint a szomszédok megpróbáltak bejutni a házba, hogy az idős asszonynak segítsenek. Hallották az asszony sikítozását és a kutyák ugatását is. Esther Martin nyolcszoros nagymama és háromszoros dédnagymama volt. A család teljesen összetört. A rendőrök, miután bejutottak a házba, mindkét kutyát lelőtték. 

Betiltott XL bully fajtájú kutyák támadtak az idős nőre

A BBC azt írja, hogy a 39 éves kutyatulajdonost óvadék ellenében lecsukták. A tulajdonos lánya azt mondta a BBC-nek, hogy az állatok betiltott XL bully fajtájú kutyák, de a rendőrségi vizsgálatoknak még ezt meg kell erősítenie. A 47 éves Sonia Martin elmondta, hogy a londoni Woodford Greenből származó édesanyja egy Hillman Avenue-i házban tartózkodott, és 11 éves unokáját  látogatta meg, amikor megtámadták a kutyák.

„Voltak felnőtt XL bully kutyák az ingatlanban, és anyám aggodalmát fejezte ki a tulajdonosoknak amiatt, hogy veszélyesek és meglehetősen agresszívak” – mondta. Mint kiderült hat kölyök is volt a házban. 

Angliában és Walesben az XL bullyfajta felkerült a veszélyes kutyákról szóló 1991. évi törvény értelmében a betiltott kutyák listájára. Ez azt jelenti, hogy tenyésztésük, eladásuk vagy elhagyásuk illegális.  

A brit hatóságok az utóbbi időben erélyesebben fellépnek a veszélyesnek tartott kutyafajták tenyésztése ellen, szigorú szabályokhoz kötve a négylábúak tartását. Ennek hátterében az áll, hogy a szaktárca adatai szerint 2021 óta országszerte 23-an haltak meg kutyatámadásban, és a halálos kimenetelű támadások „aránytalanul nagy része” volt köthető az XL bully fajtacsoporthoz – írja a 24.hu.  

2021 és 2023 júniusa között az XL bully kutyákhoz volt köthető az összes, kutyák által okozott emberi halál 50 százaléka. 2022 volt a legrosszabb év, akkor tíz halálos kimenetelű kutyatámadásból hatot nagyméretű bull típusú kutya követett el.

(Kiemelt képünkön: XL Bully-tulajdonosok, akik plakátokat és transzparenseket tartanak, Londonban gyülekeznek, hogy tiltakozzanak Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnökének azon tervei ellen, hogy 2023. szeptember 23-án az év végéig betiltsák a fajtát. Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)