Humza Yousaf a Skót Nemzeti Párt új vezetője

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 16:27

Szerző:

Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is. A vezetői posztért hárman indultak: Humza Yousaf, valamint Kate Forbes pénzügyminiszter és Ash Regan, aki decemberi lemondásáig a helyi közösségekért felelős államtitkári tisztséget töltötte be a skót kormányban.

Közülük az SNP tagsága választhatta meg online és postai voksolással Nicola Sturgeon utódját.

Humza Yousaf kedden, a skót parlament formális jóváhagyó szavazása után veszi át a miniszterelnöki tisztséget Sturgeontől.

(Kiemelt képünk: Humza Yousaf eddigi egészségügyi miniszter beszél, miután megválasztották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé az edinburghi Murrayfield stadionban rendezett vezetőválasztáson 2023. március 27-én. Az eredmény azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke. Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is. MTI/EPA/Robert Perry)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.