Humanitárius katasztrófa fenyeget Csádban

Humanitárius katasztrófára figyelmeztetett hétfőn az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil segélyszervezet Csádban a szudáni menekültek áradata miatt.

2023. augusztus 14., 18:35

Szerző:

„Az Orvosok Határok Nélkül három menekülttáborban van jelen, amelyekbe naponta kétezer ember érkezik” – hangsúlyozta Susanna Borges, az MSF csádi vészhelyzeti koordinátora.

Szudánban április közepén kezdődött a konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán elnök és egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo között. A harcok főként a fővárosra és térségére, valamint a nyugati – Csáddal határos – Dárfúr régióra összpontosulnak.

A szudáni egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig legalább háromezren vesztették életüket, és hatezernél is többen sebesültek meg a harcokban. A múlt héten Dél-Dárfúr tartományban újult ki az erőszak több tucat ember halálát okozva.

Az MSF szerint csak a csádi Adré határvárosba több mint 350 ezer szudáni menekült érkezett. Egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget és a segélyszervezeteket, hogy nyújtsanak gyors segítséget a menekülteknek.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: az ENSZ munkatársai szudáni menekülteknek osztanak ki segélycsomagokat Csádban. Fotó: Gueipeur Denis SASSOU / AFP)