Hszi Csin-ping: Nem érdekel, hány aranyat nyernek a kínai sportolók

Ezt mondta a kínai elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság látogatóba érkező elnökének, Thomas Bachnak.

2022. január 26., 17:33

Szerző:

A jövő hónapban megrendezésre kerülő pekingi téli olimpia előtt egyre nagyobb a felhajtás Kínában, de Hszi Csin-ping elnök úgy tűnik, lekicsinyli az éremtáblázatra való összpontosítást – írja a Reuters.

„Nem érdekel, hogy a kínai sportolók ezúttal hány aranyérmet nyernek, engem inkább az érdekel, hogy ez milyen motivációt és életerőt ad majd nekünk a jövőben” 

– mondta Hszi kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság látogatóba érkező elnökének, Thomas Bachnak.

Hszi azt fejtegette egy felvételen, amelyet a CCTV állami televízió tett közzé szerdán, hogy

őt inkább a sportolók számának növelése érdekli, utalva a Peking 2022 sokat hangoztatott ígéretére, miszerint 300 millió kínai fog részt venni a téli sportokban.

Kína e hónap elején azt mondta, hogy ezt a célt már túlteljesítették, azonban nem részletezte, hogy mi számít „részvételnek”.

„A téli sportok népszerűsége valójában a nemzet sportolói erejének javulását jelenti” – közölte Hszi Bachhal.

Kína a nyári olimpiai játékok egyik nagy nyertesévé vált, rendszeresen az éremtáblázat élmezőnyének közelében végez, sőt, amikor 2008-ban Peking adott otthont a nyári játékoknak, rekordszámú, 48 aranyéremmel először vezette azt.

A téli játékok, amelyeket Peking február 4. és február 20. között rendez meg, már más tészta.

Kína legjobb téli olimpiai szereplése 2010-ben, Vancouverben volt, ahol 11 érmet, köztük öt aranyat nyert. Négy évvel ezelőtt Pjongcsangban Kína mindössze egy aranyat nyert, a férfiak 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyázásában, amivel a 16. helyen végzett az éremtáblázaton.

Kína azonban sokat fektetett a téli sportokba, mióta 2015-ben elnyerte a játékok rendezési jogát, és a hagyományosan hazai pálya előnye is felemelően hat, mivel a Nielsen Gracenote elemzői szerint a jövő hónapban minden idők legjobb 6 aranyérmét szerezheti meg a kommunista ország.

(Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök. Fotó: EyePress News via AFP)