Hová tűnt Hszi Csin-ping?

Nem mondta el tervezett beszédét Hszi Csin-ping kínai elnök a BRICS-csúcstalálkozón. A kínai állami média hallgat a meglepő fordulatról. 

2023. augusztus 23., 17:03

Szerző:

Komoly feltűnést keltett, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök viszont személyesen nem mondta el a tervezett beszédét, amit a pekingi állami média el akart hallgatni – írja a Népszava. A hivatalos program szerint a kínai vezetőnek kedden kellett volna felszólalnia a BRICS fórumán. Helyette a pekingi kereskedelmi miniszter mondta el az elnök beszédét. Hszi egyébként kedden este részt vett az állam- és kormányfők vacsoráján. A találkozó második napján is megjelent.

Pekingből nem érkezett magyarázat arra, hogy a kínai elnök miért nem mondta el beszédét a gazdasági fórumon, s a történteket le is akarták tagadni. Vang Ven-bin, a pekingi külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján ragaszkodott ahhoz a narratívához, amely szerint a kínai elnök elmondta beszédét. A kínai média pedig egyszerűen nem tett említést a meglepő fordulatról.

A kereskedelmi miniszter által elmondott beszédben Hszi bírálta az Egyesült Államokat anélkül, hogy megnevezte volna az országot.

(Kiemelt képünk: Hszi Csin-ping kínai elnök részt vesz a 2023-as BRICS-csúcstalálkozó plenáris ülésén a johannesburgi Sandton Convention Centre-ben 2023. augusztus 23-án. Fotó: GIANLUIGI GUERCIA / POOL / AFP)