Nem adja fel Hernádi Zsolt ügyét a horvát kormányfő

Andrej Plenkovic a számukra kedvezőtlen amerikai ítélet után úgy fogalmazott, a MOL-INA vesztegetési ügyet ők csak megörökölték, és az egyetlen, lehetséges úton viszik tovább: folytatják az eljárásokat.

2022. július 6., 20:43

Szerző:

A mostani horvát kormány megörökölte a Mol-INA-ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követte: folytatja az eljárásokat és alátámasztja a horvát álláspontot - mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerdán a washingtoni választott bíróságnak a Mol Zrt. kártérítési kérelmének ügyében hozott, Horvátország számára kedvezőtlen döntését kommentálva.

A politikus sajtótájékoztatóján kiemelte: hosszú folyamatról van szó, amely nyolc évig tartott. A Mol 2013 végén kezdeményezte az eljárást a horvát kormány ellen Washingtonban, azt állítva, hogy Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Az INA részvényeinek eladása 2003-ban kezdődött meg, Ivica Racan miniszterelnöksége alatt, majd különböző döntések születtek Ivo Sanader és Zoran Milanovic kormányzása alatt is - idézte fel Plenkovic.

„Mi megörököltük az ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követtük, mégpedig, hogy folytatjuk az eljárásokat, és alátámasztjuk a horvát álláspontot" - húzta alá.

Plenkovic jelezte: a kormány kedden késő este kapta meg a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) döntését. A politikus tényként említette, hogy a washingtoni választott bíróság a Mol-INA-ügyben indított eljárásban elutasította a Mol Zrt. kártérítési kérelmének nagy részét, mindössze 184 millió dollárt hagyott jóvá az 1,1 milliárd dollár követelésből. Horvátországnak meg kell térítenie az eljárás költségeinek egy részét, körülbelül egymillió eurót, valamint a 184 millió dolláron felül késedelmi kamatot is kell fizetnie.

Hozzátette: a szakértők most tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, az elemzés után pedig döntenek a további lépésekről.

Plenkovic emlékeztetett: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a Moltól. Szakértőket kértek fel, mélyelemzést végeztek a kivásárlásról, és ajánlatot tettek a Molnak - mondta.

„De a jelzésünket a másik oldal nem fogadta el, sokkal több pénzt kértek” - jelentette ki a kormányfő.

A szerdai, washingtoni bírósági döntést elemezte a 444.hu is. Kiemelték, az amerikai bírók szerint egyrészt nem elfogadható, hogy Ivo Sanader megvesztegetési ügye miatt nem fizetett a horvát állam egy szerződésre, és hozzátették, saját vizsgálataik szerint a korrupciós ügy koronatanúja megbízhatatlan.

Emlékeztetnek arra, hat évvel ezelőtt egy genfi bíróság pontosan ugyanezeket a következetetéseket vonta le az ügyből.

(Kiemelt kép: Andrej Plenkovic. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP)

2022. augusztus 12., 21:34

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió pénteken a helyi rendőrségre hivatkozva.