Horvátország már készül a nyárra: oltják a turisztikai dolgozókat

Készülnek a május végén induló előszezonra, de már április 1-től könnyítik a beutazóknak a határátlépést. Az ország GDP-jének ötödét a turizmus adja.

2021. március 27., 15:53

Szerző:

Májusban kezdődhet a turisztikai dolgozók koronavírus elleni oltása Horvátországban – jelentette be Nikolina Brnjac turisztikai miniszter. Először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt.

Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki, amelyeket már az influenza elleni oltások beadásánál is bevontak. A kormány a héten döntött úgy, hogy a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók csoportjába.

Horvátországban a turizmusból származó bevétel a GDP csaknem ötödét teszik ki. Turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy a május 23-ra eső pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és a tavalyinál talán jobb utószezon.

Horvátország április 1-jétől könnyít a határátlépést és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akiknek van oltási bizonyítványuk vagy voltak már fertőzöttek. Fontolgatják, hogy az EU-ban forgalmazott antigén gyorstesztek eredményét is elfogadják.

Horvátországban jelenleg 15 ezer turistát tartanak számon, ebből 8 ezer külföldi állampolgár. Az országban az elmúlt napon 1790 új fertőzöttet azonosítottak, és 18-an haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe.

(Kiemelt kép: A horvátországi Pula városában található Sergius diadalív. Fotó: MTVA | Faludi Imre)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.