Hónapok óta először játszott nagyszámú közönség előtt a Berlini Filharmonikusok, három perc alatt keltek el a jegyek

A hangversenyen ezer olyan ember vehetett részt, akinek koronavírus gyorstesztje negatív volt.

2021. március 21., 14:56

Szerző:

Szombaton hónapok óta először játszott nagyszámú közönség előtt a Berlini Filharmonikusok. A zenekar annak a németországi kísérleti programnak az egyik része volt, amellyel azt vizsgálják, hogy miként működhet az előadóművészet a koronavírus-járvány alatt.

A hangversenyen ezer olyan ember vehetett részt, akinek negatív volt a koronavírus gyorstesztje. A tesztet a rendezvény napján, legkésőbb a műsorkezdés előtt 12 órával kellett elvégeztetni. A  közönség egyik fele ingyenesen végeztethette el a tesztet egy a koncerttermen kívül felállított tesztközpontban, a másik fele a szervezőkkel együttműködő tesztközpontok valamelyikében. Az eredményt mobiltelefonjukon kapták meg a résztvevők.

Három perc alatt elkelt az összes jegy, ami a felfokozott érdeklődés jele a kulturális rendezvények iránt a járvány sújtotta Európában – mondta Andrea Zietzschmann művészeti igazgató.

A rendezvényeken kötelező volt az orvosi vagy műtéti maszk, vagy az FFP2 védelmi osztályú, vagy a KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése, valamint az egymás közötti legalább másfél méteres távolság, és az egyéb helyi fertőzéshigiéniai szabályok betartása.

A tesztprogramot a Berliner Ensemble társulatának előadása nyitotta meg péntek este, a társulat Benjamin von Stuckrad-Barre Panikherz című művének színpadi változatát adta elő Oliver Reese művészeti igazgató rendezésében.

A kilenc rendezvényből álló kísérleti programhoz számos világhírű intézmény csatlakozott, köztük a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden), a leghíresebb fővárosi színházak közé tartozó Volksbühne, valamint a közösségi terei és éjszakai klubjai révén a világ sok országában ismert Holzmarkt kulturális központ.

Az egyedülálló kísérlet április 4-ig tart, utána összesítik és elemzik a tapasztalatokat, amelyek remélhetőleg hozzájárulnak a kulturális intézményrendszer mihamarabbi újraindításához.

(Kiemelt kép: Berliner Ensemble előadása Berlinben 2021.március 19-én. Fotó: EPA - POOL | Sean Gallup)