Holtan találták a szélsőjobbos belga katonát

Több mint egy hónapja menekült a hatóságok elől. Úgy tűnik, öngyilkosságot követett el.

2021. június 20., 17:11

Szerző:

Megtalálták Jürgen Conings bomlásnak indult testét a Hoge Kempen nemzeti parkban, írja a Brussels Times. A férfit már több mint egy hónapja kereste nagy erővel a belga rendőrség, de a hadsereget, illetve a német és a holland hatóságokat is bevonták az embervadászatba. Conings azután tűnt el, miután egy levélben halálosan megfenyegetett több közéleti szereplőt, köztük Marc Van Ranst járványügyi szakértőt. Utoljára akkor látták életben, amikor állig felfegyverkezve elhagyta a laktanyát, ahol állomásozott.

Conings rutinos mesterlövésznek számított. Korábban szolgálatot teljesített a délszláv háborúban, Libanonban, Afganisztánban és Irakban is.

Van Ranst Twitteren kommentálta a legújabb fejleményt, ahol részvétét fejezte ki Conings családjának és barátainak. „Ez számukra különösen szomorú hír, mert elveszítettek egy apát, egy családtagot, és egy barátot" – írta. Van Ranst Conings eltűnésekor hatósági védelem alá helyezték, és azóta egyedül él egy házban.

A több mint 500 embert megmozgató, földön és levegőben zajló embervadászat során eddig csupán két nyomot találtak: Conings autóját, amit a nemzeti park erdeje közelében hagyott, és egy sátorlapot a fák között. A keresés kezdete után kiderült az is, hogy a férfit a titkosszolgálat potenciálisan veszélyes jobboldali szélsőségesként listázta. Azt, hogy egy ilyen embernek hogyan lehetett hozzáférése ennyi fegyverhez (az első hírek szerint még egy rakétavetőt is magával vitt a laktanyából), mindeddig nem tudták megmagyarázni a hatóságok. Alexander de Croo kormányfő még májusban arról beszélt, hogy a honvédelemnek meg kell szigorítania a belső ellenőrzési szabályait.

Coninings testére Johan Tollenaere, Maaseik település polgármestere talált rá biciklizés közben. A férfi erőteljes bomlásszagot érzett, és arra következtetett, hogy egy jó ideje oszló hulla lehet a közelben. Ezután értesítette a hatóságokat, akik azonosították Coningsot. A halál okát hivatalosan még nem állapították meg, de a helyi ügyészség a fegyverrel elkövetett öngyilkosságot valószínűsíti.

A helyszínre érkező családtagok azonban azt nyilatkozták, hogy nem hiszik el ezt a teóriát. „Nem lehetséges az, hogy 500 katonának és a kutyáknak sem sikerült megtalálni. Megölték őt" – mondta az egyik rokon. „Nem hiszem, hogy Jürgen öngyilkosságot követett volna el. Ismerted Jürgent? Mi igen. Micsoda bizarr véletlen, hogy pont Maaseik polgármestere talált rá."

(Kiemelt kép: Jürgen Conings/LinkedIn)