Sürgősséggel bírálják el a gázai menekültek családegyesítési kérelmeit Hollandiában

A holland bevándorlási hivatal (IND) felgyorsítja a hollandiai palesztinok családegyesítési kérelmeivel kapcsolatos döntéshozatali eljárást a Gázai övezetben élő rokonok esetében, abban a reményben, hogy így könnyebben elhagyhatják a háború sújtotta övezetet – írta a NOS holland hírportál a hivatal bejelentésére hivatkozva pénteken.

2023. november 17., 15:38

Szerző:

Az IND eddig tíz sürgősségi eljárást indított, ezek több tucat Gázában tartózkodó családtagot érintenek, főként házastársakat és kiskorú gyermekeket. A hivatal szerint a Hollandiába való beutazás iránti kérelmeket a legjobb esetben is néhány héten belül lehet kiadni, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a jóváhagyott tartózkodási engedély birtokában ezek az emberek elhagyhatják az övezetet. A Gáza és Egyiptom közötti határ csak alkalmanként nyílik meg azon külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok számára, akik szerepelnek az evakuálási listán. Eddig 26 holland útlevéllel rendelkező ember tudott így kijutni Gázából, a külügyminisztérium tudomása szerint azonban még 14-en ottrekedtek. 

Wil Eikelboom menekültjogi szakértő a NOS-nak elmondta, hogy az eljárások felgyorsításáról szóló döntés egyedülálló. A családegyesítési kérelem hivatalos időtartama 90 nap, de esetenként több mint egy évig is eltarthat. 

„Sok függ az IND kapacitásától, de a papírmunkától is. Ha nincs rokonságot bizonyító születési anyakönyvi kivonat, akkor DNS-tesztre van szükség, ami további időt vesz igénybe” – nyilatkozott. 

A gázaiak esetében DNS-tesztet csak a kairói nagykövetségen lehet elvégezni, azonban jelenleg ez szinte lehetetlen. Amennyiben a családtagok személyazonosságát nem lehet kellőképpen megállapítani, továbbra is Gázában kell maradniuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kitelepített emberek ivóvizet hoznak az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) egyik iskolája udvaráról Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részén 2023. október 20-án. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)