Felszólították Hollandiát, tegyen valamit az emberkereskedelem ellen

Hollandiának többet kell tennie a munkaerő-kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében – szólított fel az Európa Tanács szakértői csoportja csütörtökön közzétett jelentésében.

2023. november 9., 15:31

Szerző:

Az emberkereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoport (GRETA) különösen arra biztatta a holland hatóságokat, hogy hozzanak konkrét intézkedéseket az emberkereskedelem gyermek áldozatainak védelme érdekében.

A GRETA aggodalmát fejezte ki az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozások, büntetőeljárások és ítéletek számának csökkenése miatt, valamint az ilyen jellegű ügyekben folytatott büntetőeljárások hossza miatt.

A szakértők felszólítják a hatóságokat, hogy erősítsék meg az ilyen esetek kivizsgálására irányuló erőfeszítéseiket, és erőteljesebb szabályozást dolgozzanak ki a munkaerő-közvetítő és kölcsönző ügynökségek számára. Az áldozatok sokszor félnek együttműködni a rendőrséggel, mivel nem kapnak külön védelmet – teszi hozzá a jelentés.

A szakértői testület azt is javasolta, hogy Hollandia dolgozzon ki különleges mechanizmust az emberkereskedelem gyermek áldozatai számára, figyelembe véve körülményeiket és szükségleteiket.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kísérő nélküli menekült gyermekek gyakran tűnnek el az intézményi ellátásból, és ennek kockázatát csökkenteni kell.

A jelentés szerint a hatóságoknak emellett fokozott figyelmet kell fordítaniuk az emberkereskedelem áldozatainak felderítésére a menedékkérők és a bevándorlási őrizetben lévők körében. A szakértői testület jelentése rámutatott: 2018 és 2022 között több mint 4700 személy esett áldozatul emberkereskedőknek Hollandiában, akiknek mintegy 60 százaléka nő, 10 százaléka pedig gyermek volt.

Az áldozatok mintegy felét szexuális, 25 százalékát munkaügyi kizsákmányolás érte, 10 százalékát pedig bűncselekmények elkövetésére kényszerítették. Az áldozatok körülbelül 20 százaléka holland állampolgár volt.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Shutterstock)