Hillary Clinton: Trump visszatérése a demokrácia végét jelentené

A volt elnökjelölt még mindig rettenetesen érzi magát, amiért nem tudta legyőzni Trumpot 2016-ban.

2021. december 13., 15:26

Szerző:

Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett demokrata párti elnökjelölt szerint az amerikai demokrácia végét jelentené, ha Donald Trump korábbi republikánus elnök újra elindulna az elnökségért, és megválasztanák őt 2024-ben, különösen, ha a Republikánus Párt többségbe kerülne a képviselőházban és a szenátusban is, írja az MTI.

A korábbi külügyminiszter és First Lady az NBC amerikai televíziós csatorna adásában azt fejtegette: nagyobb összegben fogadna arra, hogy Donald Trump elindul a 2024-es elnökválasztáson. Clinton megjegyezte: még mindig rettenetesen érzi magát, amiért nem tudta legyőzni ellenfelét 2016-ban. A vereséget szenvedett volt elnökjelölt azt állította, hogy Trump esetleges indulásával „Amerika veszélybe kerülne”.

„A kérdés az, hogy megadjuk magunkat az összes hazugságnak és álinformációnak, amely aláássa jogállamiságunkat és intézményeinket, vagy szembeszállunk vele?” – tette fel a kérdést a korábbi elnökjelölt.

A The Wall Street Journal című amerikai konzervatív lap felmérése szerint Donald Trump és Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök jelenleg fej-fej mellett áll a Fehér Ház Ovális Irodájáért folytatott küzdelemben. Bár a jelenlegi elnök 46-45 százalék arányban vezet elődjével szemben, de az egy százalékpontos előny a közvélemény-kutatási adatok 2,5 százalékos hibahatárán belül van. Ráadásul a felmérés szerint több válaszadó találta rokonszenvesebbnek Trump politikai intézkedéseit és nézeteit (48 százalék), mint Biden elnök politikai lépéseit (46 százalék).

Hillary Clinton az interjúban bírálta James Comey korábbi FBI-igazgatót is, mivel szerinte ha nem állt volna elő azzal a szenzációhajhász hírrel tíz nappal a választások előtt, ő győzött volna. Mint ismeretes, James Comey 2016. október 28-án levélben tájékoztatta az amerikai kongresszust, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította azt a korábbi vizsgálatot, amely Clintonnak a magán laptopján tárolt hivatali email-üzeneteit vizsgálta. Jóllehet az FBI-igazgató pár nappal később, november 6-án újabb levelet küldött a kongresszusnak, és ebben bejelentette, hogy a végleg lezárt nyomozás nem tárt fel szabálytalanságot az ügyben, többen úgy vélték, hogy az első igazgatói levél hozzájárult Hillary Clinton elnökválasztási vereségéhez. Donald Trump egyébként még nem jelentette be, hogy indulna a következő elnökválasztáson.

(Kiemelt kép: Robyn Beck / AFP)

 

21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.