Még az is lehet, hogy a svédek mégsem csatlakoznak a NATO-hoz

A kormányzó szociáldemokratákon belül megjelentek az első jelei annak, hogy Svédország esetleges NATO-csatlakozási kérelmével szemben ellenérzések támadnak, egy olyan kritikus hónap kezdetén, amelyben Svédország és a szomszédos Finnország várhatóan gyorsan halad a döntés felé.

2022. május 5., 06:44

Szerző:

Svédországnak május 13-ig, azaz a tervezettnél két héttel korábban kell nyilvánosságra hoznia egy biztonságpolitikai értékelő jelentést, amelybe a svéd parlament, a Riksdag valamennyi pártjának képviselőit bevonja – írja a Guardian. 

A külügyminisztériumnak is ki kell adnia egy állásfoglalást, mielőtt a koalíciós kormány döntést hoz, legkésőbb május 24-ig. A szociáldemokraták az ősszel esedékes országos választásokkal szeretnék elkerülni a szakadást egy olyan kérdésben, amely a közel 200 éves svéd semlegességet kérdőjelezi meg.

A svéd helyi média azonban arról számolt be, hogy Annika Strandhäll éghajlat- és környezetvédelmi miniszter, aki egyben a szociáldemokraták női szárnyának szövetségi elnökségi elnöke is, azt mondta, hogy a frakciónak „hosszú múltja és küzdelme van a békével, leszereléssel, enyhüléssel és katonai szövetségesi szabadsággal kapcsolatos ügyekben”.

„[Mi] a szövetségi elnökségben úgy döntöttünk, hogy továbbra is tartjuk magunkat a kongresszusi döntéseinkhez, miszerint Svédországnak katonailag szövetségen kívül kell maradnia, és a NATO-n kívül kell állnia”.

A finn elnök, Sauli Niinistö azt mondta, hogy május 12-ig ismerteti a véleményét, időt hagyva magának arra, hogy reagáljon arra, amit Vlagyimir Putyin május 9-én, az orosz győzelem napján mondhat. Moszkva visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint Putyin május 9-én hadat üzen Európának, de nem részletezett következményekkel fenyegetett, ha a Nato felveszi a két országot tagjai közé.

(Kiemelt képünk: A Bundeswehr német fegyveres erők teherautóinak és páncélozott járműveinek konvoja érkezik a NATO megerősített előretolt jelenlétű harccsoport-zászlóaljához Litvániában, Ruklában, Litvániában 2022. február 17-én. Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP)