Hétvégi „Liszt-mánia” a burgenlandi szülővárosban

Jó négy éve nyílt meg a burgenlandi Raidingban (Doborján) a Liszt Ferenc nevét viselő koncertterem, az Ausztriában inkább osztráknak, mint magyarnak tekintett zeneszerző szülőházának szomszédságában. Már akkor elindult az új fesztivál, amelynek ötletét sokan túl merésznek tartották. Ki fog a Bécstől jó száz kilométerre eső, de még a kisebb nagyvárosoktól is távoli, kicsinyke burgenlandi községbe egy kis zenéért elzarándokolni.

2010. február 1., 10:13

A kételkedők tévedtek. Sőt. A fesztivál, olyan sikeres, hogy az idén már újítottak is. Ettől az évtől ugyanis négyévszakos eseménnyé válik. Januárban, márciusban, júliusban és októberben rendeznek koncerteket, mégpedig nagyszerű művészek közreműködésével. Az ausztriai zenei élet bősége közepette igazi siker egy új rendezvénysorozat intézménnyé válása. Ebben az esetben azonban ez nem csoda, hiszen a fesztivál élén két olyan ismert zongoraművész áll, akinek neve önmagában is húzóerő. A Kutrowatz fívérek - Johannes és Edward – a színvonal garanciái, ők a közönséget éppúgy vonzzák, mint a közreműködésre felkért muzsikusokat.

Kamarazene, dalest, hagyományos és műfajokon átlépő zenekari koncert egyaránt szerepel a programban. A műsor összeállítóinak persze annyiban nincs nehéz dolguk, hogy Liszt életműve kínál elég olyan darabot, amelynek előadása tökéletesen illik ide.


A sikernek még egy titka van: maga a viszonylag új koncertterem. A spártai egyszerűségű, fenyőborítású hangversenytermet nem utolsósorban a 2003-ban alakult Liszt-társaság ösztönzésére építették a zeneszerző szülőháza mellé. Ez utóbbiban évek óta múzeum működik, ahova eddig is sok Liszt-rajongó zarándokolt el.

Az idei év – mintegy bemelegítésként a 2011-es bicentenárium, a „Lisztomania 2011” előtt – más újdonságot is nyújt. „The Sound of Weimar“ elnevezést kapta a most kezdődő zenekari projekt: a Wiener Akademie előadásában Martin Haselböck vezetésével 2010 és 2012 között hét koncerten Liszt Ferenc valamennyi zenekari műve felcsendül, mégpedig eredeti hangzásban, az 1849-1860 közötti ősbemutatók előírásainak megfelelően.

Az idei program részletesen megtalálható a

fesztivál honlapján.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.