Civil konvojba lőhettek orosz repülőgépről Herszonban

A támadás péntek reggel történt, menekülő civilek ellen, állítja Ukrajna ombudsmani hivatala. Az eset, ha bebizonyosodik, újabb háborús bűnre utalhat.

2022. október 9., 15:41

Szerző:

Ukrajna ombudsmani hivatalának állítása szerint pénteken reggel orosz repülőgépről nyitotta tüzet a Herszon megye oroszok által megszállt részéből az ukrán oldalra menekülő civil konvojra. A támadás következtében legalább öten meghaltak – közölte Dmitro Lubinec, az ombudsmani hivatal elnöke.

A járművek a Dnyeper folyó egyik partján sorakoztak, hogy a másik partra keljenek át. Andrij Kovanij, Herszon megye ukrán rendőrfőnöke az egyik televíziónak elmondta, az emberek a konvojban hallották a repülőgép hangját, és hogy eléjük érve, megfordulva lövedékeket lő ki irányukba. Az egyik lövedék, valószínűleg egy rakéta, pedig közvetlenül eltalált egy, a konvojban várakozó kisbuszt, amelynek öt utasa a helyszínen életét veszítette.

Ezzel összesen 68 főre emelkedett a hét végi, orosz támadásokban meghalt civilek száma. Közben az ukrán hadsereg vezérkara szerint a Herszon megyei, megszállt Nova Kakhova városából az orosz megszállók immár a Krímbe telepítik át hozzátartozóikat, a front ugyanis ismét a város felé közeleg. A Krím-félszigetet még 2014-ben annektálta Ukrajnától Oroszország. Az ukrán előrenyomulás elől pedig jelentések szerint Szatrobilszkből is Luhanszkba kezdték áttelepíteni a korábban az orosz megszállókkal együttműködőket.

(Kiemelt kép: Füst száll fel egy csata közelében Herszon megyében 2022 októberében. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.