Hazánk is megszavazta az ENSZ-ben az Oroszországot felszólító határozatot

Az ENSZ Közgyűlése hétfőn elfogadott határozatában szólított fel Oroszország felelősségre vonására, illetve háborús jóvátételi kötelezettsége megállapítására, amiért a nemzetközi jogot megsértve megtámadta Ukrajnát.

2022. november 14., 21:34

Szerző:

A határozatot 193 tagállamból 94 támogatta 14 ellenszavazat és 73 tartózkodás mellett. Ez a közgyűlési határozat kapta a legkisebb arányú támogatást az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta elfogadott öt ilyen jellegű dokumentumból.

A mostani határozat szövege szerint Oroszországnak viselnie kell nemzetközi szabályszegései következményeit, ideértve az ezen cselekmények által okozott károkból, veszteségekből és sérelmekből fakadó jóvátételt. Mindemellett szükségesnek tartja a jóvátétel meghatározására szolgáló nemzetközi mechanizmus kialakítását. Ezenfelül javaslatot tesz arra, hogy a nemzetközi közösség Ukrajnával közösen kidolgozzon egy nemzetközi jegyzéket a kárigények és az erre vonatkozó információk felvételére.

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai ugyan nem bírnak kötelező jogi erővel, azonban van politikai súlyuk.

A szavazáson Magyarország is igennel szavazott.

(Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia beszél az ENSZ (ENSZ) közgyűlésének az orosz biztonsági tanácsi vétót követő ülésén az ENSZ székházában, New Yorkban 2022. október 10-én. Az ENSZ-közgyűlés órákkal azután ülésezik, hogy Oroszország halálos rakétacsapásokat mért Ukrajna városaira, miközben a nyugati hatalmak elítélték Moszkva legújabb támadásait, és igyekeztek hangsúlyozni elszigeteltségét.
Andrea RENAULT / AFP)

15:48

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.