06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Hazaárulással gyanúsítják Ukrajnában Putyin „komáját”

Viktor Medvedcsukot, az egyik Moszkva-barát parlamenti párt vezetőjét, valamint párttársát, Tarasz Kozakot gyanúsítják egyebek mellett titkos katonai információk átadásával.

2021. május 11., 19:51

Szerző:

Hazaárulással gyanúsította meg az ukrán főügyészség kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsukot, az Ellenzéki Platform – Életért Moszkva-barát parlamenti párt egyik vezetőjét, valamint párttársát, Tarasz Kozakot, parlamenti képviselőket.

Medvedcsuk otthonában kedden a hatóságok házkutatást is tartottak.

A meggyanúsításról szóló dokumentumot kedden írta alá Irina Venegyiktova főügyész – számoltak be ukrán hírportálok a főügyész által a Facebookon közzétett tájékoztatásra hivatkozva.

A főügyész azt írta, hogy a hatóságok munkatársai által a vizsgálat során összegyűjtött anyagok mostanra elegendőek lettek arra, hogy a két parlamenti képviselőt tanúból gyanúsítottá minősítsék át.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint a főügyészség Medvedcsukot a hazaárulás mellett Ukrajna gazdasági érdekeinek „aláaknázásával” is gyanúsítja. Az ügyirat szerint a politikus 2012-ben engedélyt kapott egy vállalata számára a Krím félsziget partjainál, Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára, azaz körülbelül 412 milliárd forintra becsülik.

Azután, hogy 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját nemzeti erőforrásának tekint.

Hazaárulással a hírportál információi alapján azért vádolják, mert a gyanú alapján titkos katonai információkat adott át ukrán katonai alakulatokról Oroszországnak. Kedden az SZBU és a főügyészség képviselői sajtótájékoztatón hangfelvételt mutattak be újságíróknak Medvedcsuknak egy orosz kormánytaggal folytatott megbeszéléséről, alátámasztandó a meggyanúsítás alapját. Utóbbinak a nevét nem hozták nyilvánosságra.

Medvedcsuk pártja közleményben reagált a meggyanúsításra és a házkutatásra. Ebben „nyílt és cinikus bosszúnak, megtorlásnak” minősítette a hatóságok akcióját az ellenzéki politikus ellen.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán Ellenzéki Platform az Életért párt vezetőjével, Viktor Medvedcsukkal beszél, igaz, az oroszországi Moszkvában, a Kremlben tartott találkozójuk során. Fotó: AFP/Sputnik | Aleksey Nikolskyi)