Havi száz eurós bírságra számíthatnak a 60 évnél idősebb oltatlanok

Kötelezővé tették az oltást az idősek számára.

2021. november 30., 19:39

Szerző:

A görög kormány kedden bejelentette, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást a 60 éves és idősebb emberek számára annak érdekében, hogy megfékezze a járványt, írja a Reuters. A hatóságok közölték, hogy azok, akik január 16-tól nem tesznek eleget az előírásnak, havonta száz eurós (több mint 36 ezer forint) bírságra számíthatnak.

A keddi bejelentés az első olyan intézkedés az EU-n belül, ami egy konkrét korcsoportot céloz meg. Más országok az egészségügyi dolgozók és más, magas kockázatú munkavállalói csoportok számára tették eddig kötelezővé a védőoltást.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök azt mondta, hogy nehezen viseli a döntést, de szükséges megvédeni azt a több mint félmillió idős görögöt, akik nem kapták meg az oltást.


„Ez az ár, amit az egészségért fizetni kell”

– mondta.

Görögország 11 milliós lakosságának mintegy 63 százaléka teljesen be van oltva. Bár az elmúlt hetekben megnőtt a beoltottak száma, az egészségügyi minisztérium adatai szerint 520 ezer 60 év feletti ember van, aki nem kapta meg az oltást.

„Erőfeszítéseinket polgártársaink védelmére összpontosítjuk” 

– mondta Mitsotakis a kabinet ülésén.

A Sziriza, Görögország vezető ellenzéki pártja büntető jellegűnek és pénzügyileg túlzónak minősítette az intézkedéseket.

„Ilyet még sehol sem csináltak”

– kommentálták a döntést.

Mitsotakis nem közölte, hogy a hatóságok hogyan fogják a szabályt betartatni. A száz eurós bírság a havi 730 eurós (kb. 266 ezer forint) átlagnyugdíjhoz képest egy jelentős összeg.

„Nehezen hoztam meg ezt a döntést, de súlyos felelősséget érzek abban, hogy a legkiszolgáltatottabbak mellett állok, még akkor is, ha ez ideig-óráig nem tetszik nekik”

– mondta.

Görögország ebben a hónapban kitiltotta az oltatlanokat a beltéri helyiségekből, köztük éttermekből, mozikból, múzeumokból és edzőtermekből, mivel a napi fertőzési számok rekordmagasak. Az országban járvány kezdete óta 931 183 fertőzést és 18 067 halálesetet regisztráltak.

(Kiemelt kép: Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök 2021. november 16-án Londonban. Fotó: Daniel Leal / Pool / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.