Határidőt kapnak az oltatlanok

Azt akarják elérni, hogy mindenki be legyen oltva. 

2021. november 30., 19:46

Szerző:

Olaf Scholz leendő német kancellár támogatja, hogy már februárban bevezetésre kerüljön a kötelező koronavírus elleni védőoltás minden német számára – írja a Politico.

A leendő német kormány és a német szövetségi tartományok miniszterelnökei közötti keddi válságtanácskozáson Scholz jelezte szimpátiáját egy ilyen szabályozás iránt. „Egy ilyen intézkedést a Bundestagnak kellene jóváhagynia” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a kötelező oltás február elején jöhet.

Németország oltási kampánya elmarad más uniós országok, például Portugália, Spanyolország, Olaszország vagy Írország mögött, a lakosságnak csak a 68,5 százaléka van teljesen beoltva koronavírus ellen.

Scholz balközép Szociáldemokrata Pártja és két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberális Szabad Demokraták a múlt héten mutatták be koalíciós megállapodásukat, amivel bejelentették az egészségügyi és más alapvető fontosságú munkát végző dolgozókra vonatkozó oltási mandátumról szóló terveiket. Scholzra, akit a jövő héten választanak kancellárrá, máris nyomás nehezedik, hogy szigorúbb intézkedéseket vezessen be Németországban a megugró koronavírusos megbetegedések és az új omicron variáns terjedése miatt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. A koronavírus elleni védekezési ajánlásokra felhívó plakát a németországi Düsseldorfban, 2021. május 6-án. Fotó: Frederico Gambarini / AFP/dpa)