Brutálisan drágulhatnak a dohánytermékek januártól

Egy, a Financial Times birtokába került bizottsági anyagból az derült ki, hogy a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió. A hagyományos és új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe jelentősen emelkedne.

2022. november 28., 15:37

Szerző:

Az EU továbbra is csökkenteni akarja a dohányzók arányát, és a kiszivárgott dokumentumban foglaltak szerint ezért a Bizottság a dohánytermékekre kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázását tervezi. A Portfolio.hu számításai szerint ez azt jelenti, hogy 20 szálanként 3,6 euró adót kellene fizetni.  

Tehát januártól akár 700-800 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta ára. 

Döntéshozók felismerték az új típusú dohánytermékek népszerűségét, tehát aktualizálják a 2011. évi uniós irányelvet, melynek keretében eddig az új típusú dohánytermékek adóztatását a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. A kiszivárgott bizottsági anyag szerint az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb, párologtatási technikájú termékek 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnének ki.

 

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.