Hatalmas a kockázata a Himalájába tervezett erőműveknek

Túl veszélyes lehet.

 

2021. október 3., 08:51

Szerző:

Egy indiai tudósokból és környezetvédőkből álló csoport nemrég levelet írt Narendra Modi miniszterelnöknek azt kérve, hogy állítson le minden vízerőmű-projektet a Himalájában és a Gangesz folyón is. A kockázatok ugyanis hatalmasak.

A Himalája - bőséges vízellátottsága és domborzati adottságai miatt - annyi energiát lenne képes vízi-erőművek segítségével előállítani, amely egész Dél-Ázsiát ki lehetne szolgálni. Ugyanakkor nagy a földrengések, illetve más környezeti katasztrófák esélye a területen. A klímaváltozással ráadásul nő a hőmérséklet, a gleccserek olvadéka pedig komoly árvizeket eredményezhet.

A régió egyszerűen túl instabil ahhoz, hogy biztonsággal lehessen vízi-erőműveket működtetni, a globális felmelegedés pedig csak tovább ront ezen – véli C. P. Rajendran, paleoszeizmikus szakember, a levél egyik aláírója. Egy másik szakértő szerint az lehet a megoldás, ha csak kisebb projekteket támogatnak, amely a folyók természetes áramlásának segítségével állítanak elő energiát anélkül, hogy gátakat, víztározókat kellene építeni.

 

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)