Hatalmas a kockázata a Himalájába tervezett erőműveknek

Túl veszélyes lehet.

 

2021. október 3., 08:51

Szerző:

Egy indiai tudósokból és környezetvédőkből álló csoport nemrég levelet írt Narendra Modi miniszterelnöknek azt kérve, hogy állítson le minden vízerőmű-projektet a Himalájában és a Gangesz folyón is. A kockázatok ugyanis hatalmasak.

A Himalája - bőséges vízellátottsága és domborzati adottságai miatt - annyi energiát lenne képes vízi-erőművek segítségével előállítani, amely egész Dél-Ázsiát ki lehetne szolgálni. Ugyanakkor nagy a földrengések, illetve más környezeti katasztrófák esélye a területen. A klímaváltozással ráadásul nő a hőmérséklet, a gleccserek olvadéka pedig komoly árvizeket eredményezhet.

A régió egyszerűen túl instabil ahhoz, hogy biztonsággal lehessen vízi-erőműveket működtetni, a globális felmelegedés pedig csak tovább ront ezen – véli C. P. Rajendran, paleoszeizmikus szakember, a levél egyik aláírója. Egy másik szakértő szerint az lehet a megoldás, ha csak kisebb projekteket támogatnak, amely a folyók természetes áramlásának segítségével állítanak elő energiát anélkül, hogy gátakat, víztározókat kellene építeni.

 

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

 

 

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.