Hat egyházi személy ellen is eljárás indul pedofília vádjával Lengyelországban

Ha bűnösnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetés is várhat rájuk.

2021. március 11., 18:20

Szerző:

Hat egyházi személy ellen is ügyészségi eljárás indulhat Lengyelországban. Ezt a pedofília eseteit vizsgáló, néhány hónapja alapított különleges bizottság indítványozta, amely eddig összes 84, nagyrészt nem egyházi személlyel szemben nyújtott be panaszt.

A bizottság közölte: az utóbbi napokban az állami ügyészségnek két keresetet továbbított, amelyek hat egyházi személyre vonatkoznak. A dokumentumok szerint ők az áttanulmányozott anyag alapján "elegendő ismerettel rendelkeztek" bizonyos, korábbi években elkövetett pedofil esetekről - ezt azonban nem osztották meg a büntetőjogi szervekkel.

A hat személy között magasabb rangúak is vannak - közölte az onet.pl hírportál, megnevezve mások mellett Stanislaw Dziwisz bíborost, nyugalmazott krakkói érseket.

A gyanúsítottak nevét a lengyel hatóságok nem erősítették meg. A krakkói kerületi ügyészség a PAP hírügynökség megkeresésére közölte: hozzájuk irányították az állami ügyészségtől a különbizottság "néhány személyre vonatkozó" keresetét.

A 15 év alatti gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések eseteit, illetve ezek eltussolását is vizsgáló állami különbizottság tavaly júliusban alakult meg. A különféle társadalmi közegekben előforduló pedofil esetek vizsgálatára hivatott héttagú testületben az államfő, a kormányfő és a gyermekjogi szóvivő egy-egy képviselője kapott helyet, három tagját a parlamenti alsóház, egyet pedig a felsőház választotta meg hétéves időszakra.

Lengyelországban 2019-ben szigorítottak a kiskorúakkal szembeni visszaélésekért kiszabható büntetéseken: az ilyen bűncselekmény 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható, csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki érte, és nem évül el.

Kiemelt kép: Pixabay