Kezdődik Harvey Weinstein büntetőpere, a producer akár életfogytiglant is kaphat

2020. január 6., 12:34

Szerző:

A héten kezdődik a szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein büntetőpere. Az amerikai filmproducer ugyan tavaly decemberben ugyan megegyezett azokkal a nőkkel, akik nyilvánosság elé álltak az üggyel, amivel lezárult az ellene indított polgári per, de a New Yorkban, a manhattani kerületi bíróságon holnap kezdődő büntetőperben akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha a legsúlyosabb vádpontban is bűnösnek találják - írja a Reuters.

Az ügyészség öt szexuális bűncselekmény, köztük nemi erőszak miatt emelt vádat a producer ellen. A 67 éves Harvey Weinstein ártatlanságát hangoztatja, tagadja, hogy szexuálisan zaklatta volna az elmúlt évtizedekben a mintegy 70 nőt, akik ezzel megvádolták, és azt is tagadta, hogy 2006-ban és 2013-ban nem kívánt szexuális közeledésre ragadtatta magát két nővel szemben. Mindegyik esetről azt állította, hogy a közeledés és az aktus közös megegyezésen alapult.

A per hétfőn egy előzetes meghallgatással kezdődik, majd kedden az esküdtek kiválasztásával folytatódik. Utóbbi azért nem lesz egyszerű, mert bennfentesek szerint nehéz lesz olyan esküdteket találni, akik elfogulatlanok a zaklatási üggyel kapcsolatban. A jelölteket többször megkérdezik majd arról, hogy mit tudnak az ügyről és arról is, hogy zaklatták-e őket valaha.  

Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya 2017-ben robbant ki. A vádakról először a New York Times és a New Yorker írt, a producer, aki a Miramax filmstúdió és a nevét viselő cég társalapítója volt, közleményben bocsánatot kért ugyan, de mindig tagadta a vádakat. Cége, amely 81 Oscar-díjas filmet gyártott, csődbe jutott.

Harvey Weinstein és az egyik áldozata, Gwyneth Paltrow
Fotó: AP/Dave Caulkin

A befolyásos hollywoodi producer bukása indította el a #MeToo-mozgalmat, amelynek során nyilvánosságra került a szórakoztatóiparban, az üzleti életben, a médiában, a politikai életben vagy más területen befolyásos több száz ember ügye, akik szexuális zaklatást követtek el.