Három vuhani tudós koronavírusos tünetekkel került kórházba a járvány elszabadulása idején

Csak most derült ki egy amerikai jelentésből, hogy 2019 novemberében a Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója – a koronavírus betegségéhez, és ezzel együtt a szezonális betegségekéhez hasonló tünetekkel – olyannyira megbetegedett, hogy kórházi ápolásra szorultak. 

2021. május 24., 12:22

Szerző:

Az nem deült ki pontosan, hogy mitől betegedtek meg, de ha igaz a titkosszolgálati információ, akkor tovább erősíti a gyanút, hogy a koronavírus az intézetből szabadulhatott el – írja a Porfolio a Wall Street Journal nyomán. 

A koronavírus-járvány kitörése óta a legkülönfélébb összeesküvés-elméletek láttak már napvilágot a Vuhani Virológiai Intézetről, és annak laborjáról, ahonnan sokak szerint elszabadulhatott a milliók életét követelő koronavírus. Az USA már a járvány kirobbanásának eleje óta azt állítja, hogy nem a vuhani piacról, hanem a kínai laborból szabadulhatott el a vírus. Ezt persze Kína tagadja. A színtiszta igazság valószínűleg sosem derül ki, azonban most előkerült egy amerikai titkosszolgálati jelentés, ami még Donald Trump elnökségének végén készült. 

A jelentésben az áll, hogy a Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója 2019 novemberében a koronavírushoz hasonló tünetekkel került kórházba. A dokumentum a WHO döntéshozó bizottságában került elő, és az általuk vezetett nyomozás megismétlését készítheti elő. Az első körös nyomozás során ugyanis bár a kínai fél együttműködő volt, alig adott valóban vizsgálható adatokat a WHO csapatának.

Mint ismert, az a nyomozás azt állapította meg, hogy a koronavírus nagy valószínűséggel egy köztes állatfajon keresztül, a denevérről terjedt át az emberre. A mostani értesülést a megbetegedett labordolgozókról a Wall Street Journalnak nyilatkozó, az ügyet ismerő források is egymástól eltérően értékelik. Egyikük szerint a titkosszolgálati értesülés egy nemzetközi partnertől származik, és valóságtartalmát meg kellene erősíteni további nyomozásokkal. Egy másik forrás erősebbnek írta le az információt, szerinte több megbízható forrás is ezt állítja. Amit viszont nem lehet tudni, hogy mitől lettek betegek a kutatók.

A megbetegedések dátuma nagyjából a vírus valószínű megjelenésének idejéhez közeli lehet, több virológus és epidemológus szerint 2019 novemberében kezdhetett el terjedni emberek között a koronavírus első variánsa, igaz, az első hivatalos esetet december 8-án jelentették be Kínában.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Roman Pilipej)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.