Harminc esetben elkövetett üzleti csalásért vonhatják felelősségre Trumpot

Csütörtökön emeltek vádat Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnök ellen. Ő az első exelnök, akivel ez megtörtént az amerikai történelem során.

2023. április 4., 16:15

Szerző:

Még a pontos vádirat sem ismert, ezt kedden olvassák fel a New Yorkba hétfőn visszaérkezett Trump jelenlétében. A városban óriási biztonsági készültség van a bíróság épülete és a Trump Tower környékén, a spontán tüntetésekre is felkészültek.

A CNN információi szerint a vádirat nem kevesebb mint harminc ízben elkövetett üzleti csalásért tartja felelősnek Trumpot. Ezek alapját főként egy pornósztárnak közvetítő útján kifizetett hallgatási pénz alkotja.

A Stormy Daniels művésznevet használó Stephanie Clifford pornósztárnak állítása szerint 2006-ban volt egyéjszakás kalandja az akkor a politikától nagyon távol álló Trumppal, és a nő 2016-ban jelentkezett a National Enquire bulvárlapnál azzal, hogy kitálaljon a történtekről.  A vád szerint a volt elnök ügyvédje, Michael Cohen 2016 októberében, Trump kampánya idején 130 ezer dolláros hallgatási pénzt fizetett ki Cliffordnak. Hasonlóan járt el pár hónappal korábban, amikor 150 ezer dollárt fizetett Karen McDougal Playboy-modell hallgatásáért is.

Az esetek 2018-ig nem is kerültek nyilvánosságra, innentől azonban egyre több részlet került napvilágra az ügyről – emlékeztet a Telex.

Trump Cohennek a kifizetett összeget ügyvédi költségként elszámolva kompenzálta, bár az összegeknek természetesen semmi közük nem volt az ügyvédi tevékenységhez. Az adóelkerülést és kampányfinanszírozás megsértését Cohen részben el is ismerte, amiért börtönbüntetésre ítélték.  Ennek kapcsán Trumpot az üzleti könyvelés meghamisításával vádolhatják meg.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár négy év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

A történetet bonyolítja, hogy minderre könnyű ráfogni a „politikai támadás” jelzőt, amit erősíthet, hogy a vádat képviselő Alvin Bragg 2021-ben demokrata színekben nyerte el Manhattan kerületi ügyészi tisztségét.

Az igazságügyi minisztérium egyúttal azt is vizsgálja, hogy, vád alá lehet-e helyezni Trumpot a 2021. január 6-i, a Capitolium ostromához vezető események miatt felkelés szításáért, illetve az amerikai kormányzat megbuktatását célzó összeesküvésért.

Egyúttal New York állam főügyésze indult egy polgári peres eljárás is indít, ami Donald Trumpot, cégcsoportját és három nagykorú gyerekét összesen 250 millió dollár megfizetésére kötelezné az elmúlt évek céges csalásai és manipulációi miatt.

A történet különös fordulata pillanatnyilag, hogy a volt elnök cseppet sem jár rosszul anyagilag a vádeljárás miatt indított adománygyűjtésekkel. A letartóztatását lebegtető bejelentést követő két hétben 1,5 millió dollár érkezett a kampányszámlájára, ami az elmúlt napokban újabb 5 millióval lett gazdagabb.

(Kiemelt kép: egy a Donald Trump érkezését váró demonstrálók közül a Trump-torony közelében 2023.04.03.-án. Fotó:  John Lamparski/NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.