Hamarosan megállapodás születhet Izraellel a tűzszünetről?

Ha megszületik az egyesség a Katar által vezetett tárgyalásokon, akkor valószínűleg túszokat is szabadon fognak engedni.

2023. november 21., 07:07

Szerző:

A Hamász közel áll ahhoz, hogy fegyverszüneti megállapodást kössön Izraellel – közölte Iszmail Haníje, a Hamász vezetője a Telegramon. 

A CNN alapján a hvg.hu azt írja: ez a bejelentés egybevág az amerikai külügy korábbi közleményével.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a tárgyaló felek közelednek a megállapodáshoz a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása ügyében – de ő sem volt hajlandó kifejteni egy esetleges megállapodás részleteit.

Az elmúlt napokban a CNN meg nem nevezett forrásai többször is arról beszéltek, hogy az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász közötti, hetek óta tartó, Katar közvetítésével zajló tárgyalásokat követően megállapodásra van kilátás, amely alapján túszok szabadon bocsátása és a harcok átmeneti szüneteltetése várható.

(Kiemelt kép: füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. A palesztin fegyveresek háborút kezdtek Izrael ellen - jelentette ki az ország védelmi minisztere október 7-én, miután rakétacsapásokat érték Izraelt, és a palesztin enklávéból fegyveresek szivárogtak be az országba, támadásokat indítva a lakosság ellen. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)