Égetéssel jelölte meg a gyerekeket a Hamász

A Hamász szegte meg a tűzszünetet, azzal, hogy újra rakéták tucatjait kezdte lőni Izraelre, és nem engedte el az összes női túszt, ami a megállapodás része volt.

2023. december 2., 19:12

Szerző:

Ezt az az izraeli kormányszóvivő közölte, aki arról is beszélt, hogy a kiszabadult túszok beszámolója alapján a Hamász kegyetlenkedett velük, köztük égetéssel megjelölte a gyerekeket, hogy ne szökjenek el – írja az atv.hu.

„Egyre több információt tudunk meg az izraeli túszok elleni sorozatos szadista bánásmódról, akiket fogságuk ideje alatt pszichológiai kínzásnak és fizikai bántalmazásnak tettek ki. Tudjuk két 12 és 16 éves túsz családjától, hogy a Hamász bedrogozta a gyerekeket, és motorbicikli kipufogójával megégetve megjelölték őket, hogy azonosítani tudják őket, ha elszöknének. Egy 21 éves lány családja pedig azt mondta, hogy állatorvos operálta meg a kezét. A Hamász úgy bánt velük, mint az állatokkal” – mondta az izraeli kormány szóvivője.

Izrael demilitarizált övezetet akar létrehozni Gázában. Ez azt jelenti, hogy még kisebb területen élnének a jövőben a palesztinok. Az ezzel kapcsolatos tervekről az izraeli miniszterelnök külpolitikai tanácsadója azt mondta, ez egy háromlépcsős folyamaton alapul a Hamász utáni időkre.

Eközben folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések: a washingtoni izraeli nagykövetség előtt sokan Izrael elleni bojkottra és szankciókra szólítottak fel. Jemenben szintén ezrek gyűltek össze, hogy Izrael megsemmisítésére szólítsanak fel. A megmozdulást az Irán támogatását élvező huti lázadók szervezték.

(Kiemelt kép: az október 7-i támadás során elrabolt és a Hamász terrorszervezet által fogva tartott túszok arcképei. Forrás: AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.