Antiszemita férfi ölt meg két embert a hallei zsinagógánál, sisakkamerával élőben közvetítette a merényletét

2019. október 9., 21:30

Szerző:

Egy minden jel szerint antiszemita nézeteket valló 27 éves férfi, Stephen B. nyitott tüzet szerdán a hallei zsinagóga előtt, két embert ölve meg – írja a Der Spiegel. A német hírmagazin szerint a férfi katonai sisakot és kamerát viselt és egy videójáték-portálon 35 percen át élőben közvetítette a merényletet. Először be akart menni a zsinagógába, de ezt az épület biztonságijai megakadályozták, az utcán nyitott tüzet. – The root of all problems are the Jews (Minden probléma gyökerét is a zsidók jelentik) – mondta angolul, mielőtt támadott. Az utcán egy nőt lőtt le hátulról, aztán a kocsijával egy szendvicsbárhoz hajtott, ahol egy vendég férfival végzett. A Hallétól 30 kilométerre, Wiedersdorfnál tűzpárbajba kezdett a kivezényelt kommandósokkal, egy lopott taxival menekült tovább, de nekihajtott egy teherautónak, és elfogták. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy két támadó ellen indítottak hajtóvadászatot.

A zsinagógában 70-80 hívő ünnepelte a zsidóság egyik nagy ünnepét, az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt.

Rita Katz, a SITE biztonságpolitikai elemző intézet igazgatója a Twitteren hívta fel a figyelmet, hogy Stephen B. merénylete mennyire hasonlít az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni márciusi támadásra. Szerinte eze már többről szól, mint hogy magányos terroristák hasonló indítékból elkezdenek merényleteket végrehajtani, és úgy látja, kezd kialakulni egy Iszlám Államhoz hasonló hálózat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.