Halálos vadászbaleset rázta meg a francia elnökválasztást

Egy 17 éves lány okozott balesetet. Kampánytéma lett belőle. 

2022. február 21., 18:32

Szerző:

Egy hétvégén történt halálos vadászbaleset miatt a vadászati feltételekről robbant ki heves vita a francia elnökválasztás jelöltjei között.

A téma hirtelen és tragikus módon vette át a vezető szerepet a francia elnökválasztási kampányban: szombaton ugyanis egy, a barátjával sétáló 25 éves nőt eltévedt golyó sebzett halálra egy vaddisznóvadászat során. A tragédia a Franciaország középső részén fekvő Aurillac városához közeli Cassaniouze településén. 

Paolo Giambisi helyi ügyész jelezte, hogy a gyanúsított egy 17 éves lány, akit nem szándékos emberölés miatt vasárnap őrizetbe vettek. 

Franciaországban 15 éves kortól engedélyezett a vadászat felnőtt kísérő jelenlétében.

A vadászat rendszeresen visszatérő téma a francia politikában, miután Franciaország a legtöbb vadászt adó egyik európai ország, s a 4 millió vadász közül 1,2 milliónak van aktív engedélye, így szavazói bázist is jelentenek. Az országban a vadászati idényben mindennap engedélyezett a vadászat, s a tragédia miatt ismét fellángolt a vita azok részéről, akik szigorítanák a szabályokat és bizonyos napokra korlátoznák a vadászatot.

„Senkinek nem szabadna meghalnia vadászat miatt. Sürgősen szabályozni kell ezt a tevékenységet!” 

– jelezte Yannick Jadot, a Zöldek elnökjelöltje, akinek a pártja hétvégeken egyáltalán nem engedélyezné, az iskolai szünetek idején pedig minimálisra korlátozná a vadászatot. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon, aki a fegyvereladásokat is felfüggesztené.

Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje viszont a hagyományos vadászat megtartásáért emelt szót.

„Ha megakadályozzák a vadászoknak, hogy hétvégén vadásszanak, egyáltalán nem vadászhatnak majd, miután hétközben dolgoznak. Meg kell találni azt a módot, amellyel a kirándulók és a vadászok egyaránt teljes biztonságban használhatják a fantasztikus vidékünket”

– mondta egyik tévéinterjújában az elnökjelölt.

Willy Schraen, a vadászok országos szövetségének elnöke a Facebookon emlékeztette arra a vadászokat, hogy

„halálos fegyvereket használunk, mindenkinek kifogástalanul kell azt használnia. Számítok mindenkire, hogy fokozza az óvatosságot. Vadászat közben az egyetlen követendő magatartás az, hogy nem szabad olyan helyzetben lőni, amikor a legkisebb kétség vagy kockázat merül fel”.

A kormány részéről Bérangere Abba, biodiverzitásért felelős államtitkár a Twitteren elfogadhatatlannak minősítette a tragédiát, s jelezte, hogy a nyomozás folyamatban van, amelynek eredményeként döntések is várhatók a kormány részéről.
Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter is arra emlékeztetett, hogy a rendőrség nyomoz „a szörnyű tragédia feltárása érdekében”, de a hétvégi vadászatról szóló vitához nem szólt hozzá.

Tavaly ősszel több mint 120 ezren írták alá azt a petíciót, amely a vadászat vasárnapi betiltását követeli. A petíciót követően bizottság alakult a szenátusban a probléma megvitatására. A bizottság 2022 nyarára ígérte a jelentése közzétételét.

A 2020-2021-es idényben nyolcvan vadászbaleset történt, ezek közül hét volt halálos. Hat esetben vadászok, egy esetben pedig nem vadász vesztette életét. Húsz évvel ezelőtt még 232 balesetet regisztráltak, amelyek közül 39 volt halálos, 2010-ben pedig 131 vadászbalesetben 19-en vesztették életüket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikimedia Commons / svklimkin)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.