Bővítették, hogy kikre szabhatnak ki halálbüntetést

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta a terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért halálbüntetés kiszabását lehetővé tevő törvényt – írta szerdán a Ria Novosztyi orosz ügynökség.

2022. május 18., 12:43

Szerző:

Az AFP francia hírügynökég hírmagyarázata szerint a törvény számos ellenzéki aktivistát, köztük az ellenzék külföldre menekült vezetőjét is érintheti. A kelet-európai országban eddig csak az volt kivégzésre ítélhető, aki ilyen cselekményt el is követett, a terrorcselekmény előkészítése vagy kísérlete önmagában nem.

Az Interfax orosz ügynökség szerint a törvényben hangsúlyozzák, hogy a terroristának minősítettek kivételével, semmilyen bűncselekmény előkészülete vagy kísérlete nem büntethető halállal.

2021 márciusában a fehérorosz ügyészség bejelentette, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető ellen, aki a tüntetések leverése miatt 2020-ban külföldre menekült, szervezett terrorcselekmény előkészítése miatt nyomoznak – számolt be annak idején a BelTa fehérorosz állami ügynökség.

Fehéroroszország, az Oroszországgal szövetséges egykori szovjet tagköztársaság az utolsó állam Európában, amelyben még mindig alkalmazzák a halálbüntetést. A kivégzéseket tarkólövéssel hajták végre. A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és a nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, melyekre a rezsim egyre keményebben reagált. Utcára szólította az embereket Cihanouszkaja is az elcsalt voksolás elítélésére. A hatóságok megtorlásul több száz embert letartóztattak, és az ellenzéki vezetők szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

(Kiemelt kép: Fehérorosz rendfenntartók őrizetbe vesznek egy nőt egy tervezett tüntetésen, miután a tüntetőket a rendőrség megakadályozta abban, hogy több utcát, egy főteret és egy parkot lezárjanak Minszkben 2021. március 27-én. Fotó: STRINGER / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.