Hadgyakorlatra indulnak a magyar katonák Lengyelországba

A visegrádi csoport (V4) országainak hadseregei közös parancsnoksági gyakorlatot tartanak Lengyelországban október 3-a és 10-e között – közölte pénteken a varsói nemzetvédelmi minisztérium.

2022. szeptember 23., 20:19

Szerző:

A közlemény szerint a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokságának (V4 JLSG HQ) nemzetközi hadgyakorlatában több mint négyszáz cseh, lengyel, magyar és szlovák katona vesz majd részt. 

A gyakorlat célja, hogy „felmérje a V4-országok hadseregeinek képességét a parancsnoki szint biztosítására a közös műveletek logisztikai támogatásának koordinálásához” – áll a közleményben. 

A NATO keretében működő V4 JLSG HQ fő feladata a nemzetközi szárazföldi, tengerészeti, légi és különleges erők logisztikai támogatása. A parancsnokság létrehozásáról 2018-ban állapodott meg a négy ország. Teljes készenlétét a testület jövőre éri el. Főparancsnoka a dél-lengyelországi Opole városban állomásozó 10. logisztikai dandár élén álló Maciej Sudak tábornok. 

A hadgyakorlatot az opolei dandár területén tartják meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy katona részt vesz a brit, észt és dán, a NATO EFP harci alakulatához tartozó országok közös hadgyakorlatán Észtországban, 2020. október 1-jén. Fotó: AFP | Raigo Pajula)