Ez a balti országok válasza az orosz agresszióra

Észtország, Lettország és Litvánia felszólította az Európai Uniót, hogy nemzetközi partnerekkel együttműködésben hozzon létre egy különleges törvényszéket az Ukrajna elleni orosz agresszió vizsgálatára és megítélésére.

2022. október 17., 15:40

Szerző:

A három balti ország külügyminisztere vasárnap este adott ki közös közleményt, amelyben kijelentették: az EU-nak cselekednie kell annak érdekében, hogy Oroszországot elszámoltassák az Ukrajnában elkövetett „szörnyűséges bűntettei” miatt. „Ennek a gyilkos agressziónak a fő kitervelői, felbujtói és végrehajtói nem kerülhetik el az igazságszolgáltatást csak azért, mert van egy rés a nemzetközi bűnügyi törvénykezésben” – fogalmaztak a külügyminiszterek. Jelenleg nincs olyan nemzetközi törvényszék, amely felelősségre vonhatná az orosz politikai és katonai felsővezetést „az Ukrajna elleni agresszió” miatt. A balti országok közleménye szerint ezért egy különleges törvényszék egészíthetné ki az ICC szerepét.

Oroszország elszámoltatása a cél

Közvetlenül az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozása előtt a három balti ország arra szólította fel a többi tagállamot, hogy továbbra is támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már folyamatban lévő vizsgálódásait Ukrajnában és számos más országban. Hozzátették ugyanakkor, hogy itt nem szabad az erőfeszítéseiknek véget érniük.  „Míg az ICC háborús bűncselekmények, népirtás és emberiesség elleni bűntettek ügyében folytatna eljárást egyes személyekkel szemben, a különleges törvényszék alapvető feladata az lenne, hogy az agresszió bűncselekményét vizsgálja” – írták a közleményben.

Szeptemberben Volodimir Zelenszkij orosz elnök az ENSZ előtt tett felhívást arra, hogy jöjjön létre különleges bíróság Oroszország elszámoltatására. Az Európai Bizottság a felvetésre mindeddig igen óvatosan reagált.

(Kiemelt fotónk: Bírói kalapács és könyvek. KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.