Ha a Hezbollah belép a háborúba, Izrael elpusztítja Libanont

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó figyelmeztette az Irán által támogatott terrorcsoportot, hogy ne indítson háborút egy második fronton, és „Libanon elpusztításával” fenyegetett meg, ha ezt megteszi – írja a The Guardian.

2023. október 21., 13:19

Szerző:

Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy milyen támadások érték és milyen támadásokat indított. Leírták, hogy csapást mértek a Hezbollah és a Hamász épületeire, valamint hogy tucatnyi magas rangú Hamász-terrorista vezetőt likvidáltak. Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte a Telegramon, hogy az elmúlt néhány órában a repülőgépeik, válaszul az Izrael felé kilőtt rakétákra, csapást mértek a Hezbollah terroristacélpontjaira. Ezek között a célpontok között voltak a hadműveleti és terrorcélokra használt katonai telepek, valamint a Hezbollah infrastruktúrája. Ezenkívül az izraeli hadsereg csapást mért a határ mentén található, Izrael felé irányított páncéltörő rakétakilövő állásokra is. Leírták, hogy minden fronton tevékenykednek a civilek biztonsága érdekében. Éjszaka számos Hamász-terroristacélpontot támadtak a Gázai övezetben – írja az Index

Az Izraeli Védelmi Erők az X-en közölte, hogy 6900 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. Továbbá 1400 halottja és 4600 sebesültje van eddig a harcoknak, valamint 200 túszt ejtettek és 1000 Hamász-terroristát semlegesítettek és tucatnyi magas rangú Hamász-terroristavezetőt likvidáltak.

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű szervezet közölte, hogy a Hamász terrorszervezet által Izrael ellen indított támadás óta a harcokban 22 halt meg október 20-ig.  A halálos áldozatok között van 18 palesztin, három izraeli és egy libanoni újságíró. Ezenkívül nyolc médiamunkás megsérült, további három pedig eltűnt vagy őrizetben van – írja az MTI. A közleményében hangsúlyozták, hogy „az újságírók civilek, akik fontos munkát végeznek a válság idején, és nem lehetnek harcoló felek célpontja. Minden félnek lépéseket kell tennie biztonságuk érdekében”.

(Kiemelt képünkön: A 2023. október 21-én Szderótból készült képen a Gázai övezetben lévő épületek fölé emelkedő füst látható egy izraeli csapás közben, az Izrael és a Hamász palesztin csoport között zajló harcok közepette. Fotó: Aris MESSINIS / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.