Gyűlöletbeszédért elítélt újságíró lehet Macron legnagyobb riválisa

Eric Zemmour akár még le is győzheti a regnáló francia elnököt a jővő tavaszi elnökválasztáson. 

2021. október 10., 18:40

Szerző:

Egy gyűlöletbeszédért többször elítélt újságíró lehet Emmanuel Macron legnagyobb kihívója a következő elnökválasztáson, írja a hvg. Eric Zemmour komolyabb előzmények nélkül robbant be a francia politikai életbe. A publicista bevándorlás ellenes szólamaival és szélsőséges iszlámellenes kirohanásaival vált ismertté. Nemrégiben még a budapesti demográfiai csúcson is felszólalt, a magyar kormány meghívására. 

A Harris felmérése szerint Zemmour támogatása már 17 százalékos és a szintén szélsőjobbos  Marine Le Pent is előzi. Amellett, hogy még júniusban Le Pen 30 százalékon állt, mára pedig már csak 15 százalékos a támogatottsága. Zemmour egyébként még hivatalosan nem elnökjelölt, de a francia szélsőjobboldal emblematikus alakjának számít. A publicista egyébként még nem döntött arról, hogy indul-e a következő francia elnökválasztáson, bár sajtóhírek szerint épp kampányfőnök után kutat. 

Zemmour alapvető nézete, hogy régebben minden sokkal jobb volt. Elmélete szerint Franciaország 1968 óta a liberális eszmék fogságában van és ezért nem sikerül országnak visszaszereznie régi tekintélyét. Az író úgy látja, hogy a feminizmus és a zöld mozgalom előtt minden sokkal jobban volt. Zemmourhoz kapcsolják többen azt népességcserének hívott elméletet is, amely szerint az elit célja az, hogy Európa keresztény lakosságát muszlim, afrikai és ázsiai népekre cseréljék le. 

(Kiemelt kép: Eric Zemmour. Fotó: Attila Kisbenedek/ AFP)

 

 
 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).