Sztefanisina: Gyermekeik előtt erőszakolják meg a nőket, és anyjuk előtt a gyermekeket

Olha Sztefanisina ukrán kormányfőhelyettes szerdán arról beszélt videókapcsolaton keresztül az olasz szenátusban, hogy hazájában az orosz hadsereg súlyos háborús bűnöket követett el.

2022. április 13., 21:07

Szerző:

Az Európa és az euroatlanti integráció ügyeiért felelős ukrán miniszter időnként aprólékosan részletezve azt állította, hogy

orosz katonák nemi erőszakot követnek el ukrán nők ellen akár gyermekeik szeme láttára és gyerekeket erőszakolnak meg anyjuk előtt.

„Ez nem csak fájdalomokozásról szól, hanem megalázásról, az ellenállás megtöréséről” – panaszolta Sztefanisina, kijelentve, hogy "ez Oroszország". Hangsúlyozta, hogy ezekért a jogsértésekért nem egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség. „Az orosz hadsereg igazi arcát látjuk” – hangoztatta. Azt állította továbbá, hogy ukrán civileket gyilkolnak meg és bántalmaznak, gyermekeket pedig elhurcolnak.

„Az egyedüli dolog, ami nem érdekli az orosz katonákat, az az emberek élete” – jelentette ki Sztefanisina a római szenátus emberi jogi bizottságának ülésén, erőteljesebb nemzetközi fellépést sürgetve az orosz agresszióval szemben. „Tudom, hogy számos ország próbál jót látni az oroszokban. Mindannyian szeretnénk a jóra összpontosítani. De sajnos, csak a legrosszabbat látjuk, olyan dolgokat, amelyeket 48 nappal korábban el sem tudtunk képzelni” – tette hozzá az ukrán kormányfőhelyettes.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szakadozott ukrán zászlók lobognak a szélben az északkelet-ukrajnai Csernyihivben 2022. április 7-én. MTI/EPA)