Gyerekkori zaklatás, depresszió, öngyilkossági kísérlet - a The Cranberries énekesnőjének nehéz élete

2018. január 20., 18:17

Szerző:

Sokáig úgy tűnt, hogy a húszas évei elejére Dolores O'Riordan játszi könnyedséggel elért mindent, amit egy népzerű rockzenekar frontembereként el lehet. Ötévesen már énekelt, tinédzser korára pedig saját dalait írta, a kilencvenes években pedig a csúcsra jutott a limericki ír együttessel, a The Cranberries-zel a Linger és a Zombie sikere után. Később anya lett, három gyermeke van, a 20 éves Taylor, a 16 éves Mollie és 12 éves Dakota - írja a People magazin.

A jellegzetes hangú énekesnő hétfőn, 46 éves korában halt meg, de még mindig nem hozták nyilvánosságra, hogy mi volt ennek az oka. Mindenki találgat, a vizsgálatok még tartanak, de sokan úgy vélik, korábbi problémák vezethettek a halálához. O'Riordan még 2013-ban elárulta a LIFE magazinnak, hogy nyolcéves korától, négy éven keresztül molesztálta egy, a családjához közelálló idősebb férfi. - Még csak gyerek voltam. Ahogy megszülettek a lányaim eleinte nehezebb lett a feldolgozás, mert ahogy látod őket, visszajönnek emlékek abból az időből, amikor te is annyi idős voltál mint ők. Ezzel együtt a gyerekeim által sikerült a legjobban gyógyulnom a traumából. Ők a prioritásom, a mindenem.”

O'Riordan nagyon nehezen viselte, amikor 2011-ben elveszítette édesapját, aki rákban hunyt el. Három évvel később, 2014-ben, 20 év házasság után elvált férjétől, a Duran Duran zenekar menedzserétől, Don Burtontől. A válást azután jelentették be, hogy tele volt a sajtó O'Riordan reptéri botrányával, amikor egy New Yorkból a szülőhazájába, Írországba tartó járaton csúnyán nekiment két légiutaskísérőnek. Egyiket lefejelte és le is köpte.

Az utolsó kép az énekesnő Twitter-oldalán.
Fotó: Twitter

Az incidens után O'Riordan anyja az Irish Mirrorrnak azt mondta, hogy lánya pszichiátriai kezelés alatt áll. Nem sokkal később az énekesnő is bevallotta, hogy bipoláris személyiségzavarral és depresszióval küzd. 2013-ban a Belfast Telegraphnak azt is elmondta, hogy egyszer megpróbálta túladagolni magát, de életben maradt. – Valószínűleg a gyerekeim miatt – vélte. Emellett arról is beszélt, hogy sokszor megszalad a keze, ha alkoholról van szó.

O’Riordan nehezen dolgozta fel a rá irányuló médiafigyelmet, a zenekar hatalmas sikerét. Belebetegedett az állandó tárgyiasításba, ezért visszavonult azután, hogy a The Cranberries 2003-ban feloszlott. Amíg 2009-ben újra összeálltak, ő a szólókarrierjét építgette, két albumot is kiadott. Soha nem távolodott el a zenétől, halála idején is éppen egy stúdiófelvételre ment Londonba.