Gyerekek milliói kaphatnak oltást malária ellen

Jövő év végéig gyerekek millió kaphatják meg a malária elleni új védőoltást azokban az országokban, amelyeket a betegség a leginkább érint, közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2022. december 8., 13:27

Szerző:

Több mint húsz ország tervezi az RTS'S oltás használatát, ezek közül néhányban már jövőre bevezetik – közölte Abdisalan Noor, a WHO maláriaprogramjának illetékese. Hozzátette, hogy néhány kormány a globális oltóanyag szövetség (GAVI) segítségével jut az új vakcinához.

A WHO becslései szerint 2021-ben világszerte 619 ezer ember halálát okozta a malária. Egy évvel korábban pedig 625 ezren hunytak el a betegség miatt. A nemzetközi szervezet éves maláriajelentésében arról is beszámolt, hogy a maláriás esetek száma elérte a 247 milliót, de a betegség terjedésének üteme csökkent. A maláriás halálozások 95 százalékát Afrikában jegyezték fel.

Bár a maláriás esetek számának növekedése lelassult, a WHO arra figyelmeztetett, hogy a betegséget okozó parazita egyre ellenállóbbá válik a gyógyszerekkel szemben. Továbbá az egyik moszkitófajra, amely a betegséget terjeszti számos rovarirtó nincs hatással. A WHO jelentése arra is felhívta a figyelmet, hogy a szúnyogok részben hozzászoktak ahhoz, hogy az emberek védőhálóval védekeznek ellenük, ha aludni térnek, ezért már az éj leszállta előtt támadásba lendülnek. Emellett az is aggasztó, hogy az emberek helyett sokszor a jószágokat tekintik prédának. Szintén problémát okoz, hogy sokan sérült védőhálót használnak, és nem jutnak hozzá újhoz, hogy kicserélhessék – számolt be róla a WHO.
 

Az RTS'S vagy Mosquirix néven futó vakcinát a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyár fejlesztette ki. A folyamat 30 évig tartott, a kutatók 1987-ben láttak munkához. Az oltóanyagot több éven át tesztelték, ez nagyjából 1 milliárd dollárt (körülbelül 285 milliárd forintot) emésztett fel. A vakcinát négy dózisban kell beadni. Ez az első elfogadott oltóanyag a moszkitók által terjesztett betegség ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.